Architectuur: Mecanoo's grote rode kolos in China
'Urban connector'

Architectuur: Mecanoo's grote rode kolos in China

24-08-2019 11:17 Laatste update: 11:17

Het Delftse architectenbureau Mecanoo heeft in China de enorme rode kolos Longgang Cultural Centre opgeleverd. De grote rode kolos is honderden meters lang.

Het lange rode Longgang Cultural Centre bestaat uit vier blokken op rij. Elk blok bestaat weer uit vier verdiepingen met daarin cultureel programma zoals een technologiemuseum, jeugdcentrum, galeries en een boekwinkel. Mecanoo noemt het gebouw een 'urban connector'.

Optisch gezien zijn de daken met elkaar verbonden, zodat een langgerekt gebouw ontstaat. Waar de gebouwen op de begane grond terug liggen ten opzichte van hun dak ontstaat zo tussen de blokken overdekte buitenruimte voor terrassen. De daken bieden plek voor verdiepte pleinen waar je beschut voor de wind en uit het zicht van de menigte zit.

De Chinese stad Shenzen heeft inmiddels 12 miljoen inwoners, wat zo’n cultureel gebouw van 95.000 vierkante meter rechtvaardigt. Het Longgang center is een waardig onderdeel van een lange lijst van afgelopen maanden opgeleverde grootschalige culturele gebouwen waarmee China zichzelf op de architectuurkaart zet. Zet deze maar op je eigen lijst van must-sees als je China gaat bezoeken. 

Waarom Shenzhen het tech-centrum van China is