Xiaomi en Vivo onthullen smartphones vlak voor Samsung
Game of Phones

Xiaomi en Vivo onthullen smartphones vlak voor Samsung

20-02-2019 17:59 Laatste update: 19:36

Samsung presenteert vanavond zijn nieuwste Galaxy-toestellen, maar de Chinese rivalen Xiaomi en Vivo troeven Samsung een paar uur eerder al af met eigen nieuwe smartphones.

Eerste indruk: Samsung Galaxy S10

De smartphonemarkt lijkt haast te veranderen in een soort Game of Thrones. Merken proberen elkaar te slim af te zijn om de aandacht van de klant te krijgen. Vooral de Chinese telefoonmakers doen hun best en dat merken de koplopers in de markt Samsung en Apple. Beide bedrijven verlaagden hun winstverwachting onlangs, mede door dalende verkopen in China en de snelgroeiende Chinese telefoonmerken.

Vandaag is een belangrijke dag voor Samsung, om 20.00 uur presenteert het bedrijf de Galaxy S10. Maar de Chinese smartphonemakers Xiaomi en Vivo proberen Samsung te slim af te zijn, en kondigden uren voor het grote evenement van Samsung zelf nieuwe toestellen aan.

Xiaomi Mi 9

Xiaomi kondigde tijdens een evenement in China zijn nieuwe vlaggenschip Mi 9 aan. Het toestel heeft een 6,4 inch 1080p oled-scherm en draait op de gloednieuwe Qualcomm Snapdragon 855-chip. Het toestel is te krijgen met 6 of 12 GB werkgeheugen en tot 256 GB opslagruimte. De vingerafdrukscanner zit onder het scherm, en achterop zitten drie camera's: normaal, telefoto en ultrawijd. De hoofdcamera heeft 48 megapixels. Ook kan de telefoon draadloos met 20 watt worden opgeladen, volgens Xiaomi het snelste draadloos laden op de markt.

De Mi 9 wordt in eerste instantie in China op de markt gebracht, maar Xiaomi wil het toestel ook snel in Europa uitbrengen. Er wordt vermoedelijk meer aangekondigd tijdens de persconferentie van het bedrijf tijdens het Mobile World Congress in Barcelona de komende dagen. De Mi 9 is in China verkrijgbaar vanaf 2.999 yuan (390 euro), de duurste uitvoering kost 3.999 yuan (522 euro).

Xiaomi heeft de Mi 9 overigens ook een dynamische wallpaper gegeven, die gedurende de dag verandert. Die doet alleen nogal denken aan de dynamische wallpaper die Apple afgelopen jaar aan macOS toevoegde, vooral omdat Xiaomi vrijwel dezelfde foto een woestijn gebruikt.

Vivo V15 Pro

Vivo kondigde op zijn beurt woensdag de V15 Pro aan, een toestel met 6,4 inch oled-scherm zonder scherminkeping. De 32 megapixel selfiecamera zit verborgen in een schuifje, dat uit de telefoon omhoog schiet als de gebruiker een foto wil maken. Achterop zitten drie camera's, waarvan de hoofdcamera 48 megapixels heeft hoewel foto's standaard op 12 megapixel worden gemaakt.

De V15 Pro draait op de Qualcomm Snapdragon 675-chip, heeft 6 of 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslagruimte. De batterij heeft een capaciteit van 3.700 mAh, helaas kan opladen niet draadloos en heeft het toestel geen usb-c maar het ouderwetse micro usb. De telefoon komt in eerste instantie uit in India en andere belangrijke markten voor Vivo, voor 28.990 roepie (360 euro).

Huawei

Ondertussen heeft de CEO van het Chinese Huawei dinsdagavond een close-up foto van de maan op het Chinese sociale netwerk Weibo geplaatst. Onderaan de foto is te zien dat die is genomen met een 'quad camera', waarbij de naam van de betreffende Huawei-telefoon is doorgekrast. Vermoedelijk gaat het om de Huawei P30 Pro, die volgende maand wordt onthuld.