Deze cameralens kijkt achter zichzelf
270 graden

Deze cameralens kijkt achter zichzelf

08-07-2019 10:10 Laatste update: 17:19

De oprichter van het Amerikaanse cameraverhuurbedrijf Lensrentals ontwikkelde een 270-graden-lens. Deze hyperfisheye-lens kijkt achter zichzelf.

Je hebt groothoeklenzen zoals je die bijvoorbeeld op actiecamera's vindt die zoveel mogelijk van de omgeving in de foto vastleggen. Dan zijn er de fisheye-cameralenzen die tot meer dan 180 graden rondom de lens kunnen vastleggen in een foto die lijkt op een reflectie in een kerstbal. En nu is er ook de hyperfisheye-lens die een beeldhoek van maar liefst 270 graden heeft.

Deze lens kan met een beeldhoek van 45 graden aan alle kanten achter zichzelf kijken. Het project voor de hyperfisheye-lens noemen begon als een gedachtespinsel van Roger Cicala, oprichter van één van Amerika's grootste cameraverhuurbedrijven, Lensrentals. Destijds leek het een 1-aprilgrap: Cicala publiceerde zijn idee over een 270-graden-lens op 1 april 2015. Inmiddels is de hyperfisheye-lens een feit.

De fisheye-lens die het dichtst bij deze lens komt is de Nikkor 6mm f/2.8 fisheye-lens uit de jaren 70, die met 220 graden ook een tikje achter zichzelf kon kijken. Die lens woog 5 kg, waarvan er eentje in 2012 voor zo'n 140.000 euro werd verkocht.

Volgens Cicala is zijn hyperfisheye-lens scherper, heeft hij minder last van vertekeningen en andere nadelen van fisheye-lenzen. De hyperfisheye-lens is voorlopig niet te huur via Lensrentals en is nog alleen een hobbyproject van Cicala.