YouTube schrapt 400 kanalen na pedo-reacties bij video's
Onschuldige filmpjes

YouTube schrapt 400 kanalen na pedo-reacties bij video's

21-02-2019 17:07 Laatste update: 17:23

YouTube heeft ingegrepen tegen pedofielen, die reacties plaatsten onder onschuldige filmpjes van bijvoorbeeld sportende kinderen. Meer dan 400 kanalen zijn verwijderd vanwege ongepaste reacties en duizenden van zulke opmerkingen zijn verwijderd.

Bij tientallen miljoenen filmpjes met kinderen kunnen geen reacties meer worden geplaatst, meldt YouTube. De videosite heeft strafbare reacties bij de autoriteiten gemeld. "Er valt nog meer werk te doen. We breiden ons team uit om mensen in bescherming te nemen."

Veel reacties

Een YouTube-gebruiker, MattsWhatItIs, stuitte op onschuldige, onopvallende filmpjes die opvallend veel werden bekeken en opvallend veel reacties hadden. Het ging bijvoorbeeld om filmpjes van kleine meisjes die bezig waren met gym of yoga. De kinderen werden in de reacties ''godin'' of ''Barbie'' genoemd, of iemand stelde voor wat ze in andere filmpjes zouden kunnen doen, op het randje van seksueel.

Wie zulke filmpjes bekijkt, wordt door het algoritme van YouTube automatisch op het spoor gezet van vergelijkbare filmpjes, en ook daar waren zulke reacties te vinden.

Advertenties

YouTube kreeg de afgelopen dagen kritiek. Bedrijven als Nestlé, Epic Games, Dr. Oetker en Disney besloten voorlopig geen advertenties op het videoplatform te plaatsen. YouTube gebruikt kunstmatige intelligentie en mensen om filmpjes te beoordelen. 

Zo werkt het kindvriendelijke YouTube Kids:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's