'Facebook-moderatoren kampen met drugsmisbruik en PTSS'
Psychische klachten

'Facebook-moderatoren kampen met drugsmisbruik en PTSS'

25-02-2019 22:23 Laatste update: 26-02-2019 08:25

Sommige medewerkers die voor Facebook materiaal controleren op schokkende inhoud, zouden kampen met een posttraumatische-stressstoornis of drugsmisbruik.

Dat zeggen anonieme medewerkers van moderatiebedrijf Cognizant tegen The Verge. Facebook zet dat bedrijf in om berichten, foto's en video's op zijn sociale netwerken te controleren op eventuele schokkende inhoud.

De moderatoren bekijken dagelijks honderden foto's en video's met grof geweld, seksueel misbruik en racisme. Die beelden worden door Facebook-gebruikers gerapporteerd of door algoritmes herkend. Menselijke medewerkers beslissen uiteindelijk of de beelden inderdaad in overtreding zijn, en verwijderen die dan.

Stress en complotten

De moderatoren klagen over dat ze weinig ondersteuning krijgen bij hun werk. Ook zouden de werkomstandigheden zwaar zijn, met veel toezicht en vooral hoge emotionele druk. Sommigen zouden een posttraumatische-stressstoornis hebben opgelopen, anderen kampen met een drugsverslaving. Sommige medewerkers zouden zelfs vrezen voor hun leven en gewapend naar hun werk komen. Ze zijn bang voor wraakzuchtige collega's die zijn ontslagen na het overschrijden van de lage foutmarge.

Een van de moderatoren zou zelfs zijn gaan geloven in de complotvideo's die hij moest beoordelen. Hij zou de Holocaust inmiddels ontkennen en verkondigt dat de aarde plat is. Een voormalig medewerker gelooft inmiddels niet meer dat 9/11 een terroristische aanval was.

Ook zouden de moderatoren relatief weinige verdienen: minder dan 30.000 dollar per jaar terwijl de gemiddelde Facebook-medewerker 240.000 dollar per jaar verdient.

Facebook: hoge eisen aan bedrijven

Facebook publiceerde maandag een verklaring over de moderatiebedrijven die het in de arm neemt. Vermoedelijk in reactie op het artikel van The Verge, hoewel dat niet nadrukkelijk wordt genoemd.

"We weten dat er veel vragen, misverstanden en aantijgingen zijn rond Facebooks moderatiepraktijken, inclusief hoe wij als bedrijf de mensen achter dit belangrijke werk verzorgen en betalen", schrijft operationeel Facebook-topman Justin Osofsky.

"We willen blijven horen van onze moderatoren, onze partners en zelfs de media, die onze aansprakelijk houden en de kans geven om ons te verbeteren", aldus Facebook.

Moderatiebedrijf Cognizant zegt tegen CNBC: "We hebben eerder actie ondernomen om deze en andere zorgen van onze medewerkers aan te pakken", aldus het moderatiebedrijf. "Cognizant is toegewijd om een gezonde, veilige en positieve werkomgeving te bieden voor al onze medewerkers."