Beeld © Hollandse Hoogte
Beeld © Hollandse Hoogte
Nieuws

Nieuwe eisen stint: maximaal 8 kinderen, extra rem, meer controles

26 februari 2019 16:25

Stints moeten een extra rem krijgen. Zitplaatsen moeten worden voorzien van veiligheidsgordels. En er mogen voortaan niet meer dan acht kinderen tegelijk mee worden vervoerd. Dat schrijft minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur aan de Tweede Kamer.

Voor bestaande bijzondere bromfietsen verandert voorlopig niets. Maar dat geldt niet voor de stints die al rondreden. Die mogen zonder aanpassingen niet meer de weg op. Bij de nieuwe eisen horen ook gerichte inspecties bij fabrikanten en een jaarlijkse controle. De minister gaat praten over de veranderingen met de Tweede Kamer en wil ze daarna zo snel mogelijk instellen.

Tijdelijke regels

Na het fatale ongeluk met een stint in Oss vorig jaar heeft de minister de regels voor bijzondere bromfietsen – waaronder de stint valt – opnieuw onder de loep genomen. De regels die nu zijn opgesteld, zijn tijdelijk. Met definitieve regels wacht de minister op het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fabrikant: Stint kan na de zomer weer de weg op

Eind vorig jaar concludeerde onderzoeksinstituut TNO al dat er veel mankeert aan de stint. De remmen werken niet goed en kabels kunnen losraken waardoor het kan gebeuren dat de stint op hol slaat of plotseling tot stilstand komt. Die tekortkomingen moeten sowieso worden aangepakt. Daarna moet de stint opnieuw worden gekeurd. Dit gaat waarschijnlijk maanden duren.

Slecht idee

Belangenclub BOinK voor ouders in de kinderopvang is niet blij met het maximum aantal van acht kinderen per stint. "Een heel slecht idee", reageert BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma. Volgens hem wordt het daar niet veiliger door. Als er minder kinderen in één stint mogen, zijn er veel meer vervoersbewegingen nodig.