Digitale kindergym

Interactieve sportschool voor kinderen

3 april 2019 15:59

De sportzalen van de Amsterdamse kindergym Friends call me Jim zijn interactieve studio’s met enorme beeldschermen en digitale vloertegels.

Ook moeite om je kind los te weken van de iPad? De Amsterdamse sportschool voor kinderen Friends call me Jim haakt slim in op de aantrekkingskracht van beeldschermen en maakt er beweegprogramma’s mee.

Een potje ouderwets apenkooien is er niet bij, ook niet als je het Monkey Cage noemt. Jungle life, Windy island of Space walking heten de lesjes voor kinderen van 2 tot 7 jaar. De zaaltjes worden Lightscape of Playscape genoemd en dat is dan ook heel wat anders dan een gymzaal. Eén zijwand van de studio bestaat uit een beeldscherm waarop het karakter Jim avonturen beleeft waaraan het kind deelneemt.

Op de vloer verschijnen bij bepaalde spelletjes vakken om in te springen of beestjes om achteraan te rennen. Op die manier leren kinderen die nog te jong zijn voor een sportvereniging belangrijke motorische vaardigheden.

Ouders kunnen flexwerken

Het interieur van Friends call me Jim is ontworpen door Tank Architects uit Amsterdam. Met kinderen in gedachten hebben zij stijlvolle gym ontworpen waar ook de ouders niet vergeten worden. Elke studio heeft één wand van glas zodat je je kroost goed in de gaten kunt houden, terwijl je zelf flexwerkt met een cappuccino. Tank tekende ook voor de Bijenkorf, Hotel Arena, Pontsteiger (de enorme nieuwbouw aan het IJ die ook de stoel wordt genoemd) en de Vondelgym van Arie Boomsma.

Het ziet eruit alsof de kids een hoop plezier kunnen beleven bij de Friends call me Jim-gym. Aan de ene kant bekruipt me een gevoel van conflictvermijdende ouders die hun kroost niet naar buiten durven sturen. Met ons is het toch ook goed gekomen zonder duur abonnement op een sportschool voor kleuters? Aan de andere kant hoop ik dat mijn eigen sportschool meer met screens en projecties gaat werken.

Miniatuurvoorbeeld
Gymify virtuele bergbeklimming

Sporthal voor gamers geopend in Amsterdam