© Bloomberg

'Facebook praat met cryptobeurzen over WhatsApp-munt'

Archieffoto

Eigen munt

'Facebook praat met cryptobeurzen over WhatsApp-munt'

01-03-2019 09:55 Laatste update: 10:04

Facebook heeft gesprekken gevoerd met handelsplatforms voor cryptocurrency’s over de verkoop van een eigen virtuele munt aan consumenten.

Dat vertellen vier ingewijden die betrokken waren bij de gesprekken, aan The New York Times. In die gesprekken zou Facebook hebben gezegd al in de eerste helft van dit jaar een munt te willen lanceren. Ook Telegram is van plan om in de komende maanden een cryptomunt uit te brengen, zo heeft de messaging-dienst gemeld in een brief aan investeerders.

Vaste wisselkoers

Eind vorig jaar werd al bekend dat Facebook werkt aan een cryptomunt waarmee WhatsApp-gebruikers elkaar kunnen betalen. Anders dan veel andere cryptomunten zal de WhatsApp-munt een vaste wisselkoers krijgen ten opzichte van een mandje regulier valuta, zoals de dollar en de euro.

Zo wil Facebook grote koersschommelingen, zoals bij de bitcoin, voorkomen. Een vaste wisselkoers maakt de munt onaantrekkelijk voor speculanten – op dit moment de belangrijkste doelgroep voor cryptomunten. Telegram wil bij zijn munt geen controle houden over de wisselkoers, schrijft The New York TImes.

De munt van Facebook moet het onder meer makkelijker maken om betalingen tussen gebruikers in verschillende landen te faciliteren. Daarnaast zou de munt aantrekkelijk moeten zijn voor gebruikers in landen waar het lastig is om een bankrekening te openen. Volgens een eerder bericht van Bloomberg zou Facebook zich aanvankelijk willen richten op India.

Geen mijnen meer

Er zouden inmiddels ruim 50 Facebook-medewerkers bezig zijn met de ontwikkeling van de cryptomunt. Zij werken in een afgescheiden kantoor waartoe andere Facebook-medewerkers geen toegang hebben. De leiding van het project is in handen van David Marcus, die eerder president was bij PayPal.

Volgens The New York Times wil Facebook af van het proces waarbij de munten eerst moeten worden ‘gemijnd’. Het ‘mijnen’ van munten, waarbij rekenkracht van computers wordt ingezet om ingewikkelde sommen op te lossen, kost veel energie.

Een en ander duidt erop dat de munt van Facebook ook prima zou functioneren zonder blockchain – de technologie waarmee transacties met cryptomunten worden bijgehouden.