'Google werkt nog steeds aan Chinese versie zoekmachine'
Project Dragonfly

'Google werkt nog steeds aan Chinese versie zoekmachine'

04-03-2019 21:05 Laatste update: 21:37

Eind vorig jaar meldde Google dat er geen plannen waren om een gecensureerde versie van zijn zoekmachine in China te lanceren. Nu lijkt het bedrijf nog steeds bezig met de ontwikkeling van zo'n zoekmachine voor China.

Drie medewerkers van Google zijn erachter gekomen dat het bedrijf toch nog bezig is met de ontwikkeling van Project Dragonfly, de omstreden Chinese variant van de Google-zoekmachine die ruimte biedt voor censuur en spionage. Dat schrijft The Intercept. Dit terwijl Google eind vorig jaar intern duidelijk maakte dat het de plannen voor een lancering 'in de ijskast' had gezet. Ontwikkelaars aan het project werden herplaatst.

Toch zagen de drie anonieme medewerkers 400 veranderingen in de code in januari en februari. Dat is meer dan een gemiddelde maand in 2018. Het is niet duidelijk of er daadwerkelijk nog naar een lancering wordt toegewerkt.

Vertrekkende medewerkers

De plannen van Google zorgden eerder voor veel commentaar onder een groot deel van de 88.000 medewerkers. Er namen zelfs verschillende ontwikkelaars ontslag, schrijft The Intercept. Ceo Sundar Pichai heeft desondanks een Chinese Google-variant niet uitgesloten.

Google was actief in China van 2006 tot 2010, maar trok zich toen met een hoop bombarie terug als statement tegen censuur. Google wilde niet reageren op de kwestie.

Review: Google Home Hub, slim schermpje voor thuis

Meer gadgetreviews? Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal