Grote Android-apps sturen nog steeds ongevraagd data naar Facebook
Privacy

Grote Android-apps sturen nog steeds ongevraagd data naar Facebook

06-03-2019 12:11 Laatste update: 12:41

Facebook volgt gebruikers nog steeds via een aantal populaire Android-apps, ongevraagd en zelfs als ze geen account hebben.

Dat meldt de Britse privacywaakhond Privacy International (PI), dat in december al ontdekte dat veel populaire Android-apps ongevraagd data naar Facebook doorsturen. PI onderzocht veel apps opnieuw en ontdekte dat tweederde van de boosdoeners inmiddels is gestopt met het stiekem delen van data.

Zo sturen de apps van Spotify en reiszoekers Skyscanner en Kayak geen data meer naar Facebook zodra de app wordt geopend. Maar andere populaire apps sturen data nog steeds naar Facebook. Het gaat om Yelp, Duolingo, vacature-app Indeed, een populaire bijbel-app en twee apps voor moslims.

Geen toestemming gevraagd

De apps beginnen direct na opstarten informatie naar Facebook te sturen. Gebruikers worden niet ingelicht en er wordt niet om toestemming gevraagd. Data wordt zelfs naar Facebook gestuurd als gebruikers geen Facebook-account hebben, of uitgelogd zijn.

PI wijst erop dat ook iOS-apps zich schuldig maken aan de praktijken. Hoewel de waakhond dat zelf niet testte, maakte The Wall Street Journal onlangs al melding van iOS-apps die stiekem data naar Facebook sturen.

Profiel van gebruikers

Op beide platforms zou het gaan om bijvoorbeeld informatie over het openen of sluiten van een app. Dat is gevoelige informatie: Facebook zou zo bijvoorbeeld precies weten wanneer en hoe vaak zijn gebruikers de bijbel of de koran lezen. Vooral als de informatie van allerlei verschillende apps aan het profiel van één gebruiker wordt toegevoegd, ontstaat al vrij snel een gedetailleerd beeld.

Duolingo heeft PI al beloofd de datadeling te staken. Facebook heeft in dit soort gevallen eerder gezegd dat het delen van data de verantwoordelijkheid van appmakers is. Zij beslissen of, wanneer en hoeveel data van hun app-gebruikers naar Facebook wordt gestuurd. Facebook zei eerder het gros van de doorgestuurde data niet te gebruiken. Het bedrijf zegt systemen te hebben die per ongeluk doorgestuurde data, zoals creditcardgegevens en sofinummers, automatisch verwijdert.

Sinds Facebook onder vuur kwam te liggen door het Cambridge Analytica-schandaal zijn er al talloze gevallen van privacyschending naar buiten gekomen. Zo bleek deze week nog dat Facebook het telefoonnummer dat gebruikers opgeven voor de beveiliging van hun account, ook ongevraagd inzet om hen vindbaar te maken en om te adverteren.

Tips: verander deze Facebook-instellingen