Patent toont controller van nieuwe Google-gamedienst
Abonnement op games

Patent toont controller van nieuwe Google-gamedienst

11-03-2019 12:23 Laatste update: 12:41

Dat Google werkt aan een eigen gamestreamingdienst is bekend, maar door een opgedoken patent is de nieuwe gamecontroller van Google al te zien.

Google test zijn Project Stream, een 'Netflix voor games', al sinds eind 2018. Vermoedelijk wordt de dienst later deze maand onthuld tijdens de Game Developers Conference. De dienst werkt mogelijk met een klein spelcomputertje. Die geeft games weer op de tv van de gebruiker, die door servers van Google worden afgespeeld. Bij dat kastje moet haast wel een controller zitten, en een nieuw gepubliceerd patent werpt een blik op het uiterlijk van die controller.

Het ontwerp van de controller is even traditioneel als afwijkend, tonen afbeeldingen die de site Yankodesign op basis van het patent maken. Google lijkt te kiezen voor het standaardmodel met twee analoge joysticks, een d-pad, vier actieknoppen, twee schouderknoppen en twee schoudertrekkers. Daarnaast heeft de controller een grote Google-knop in het midden, een microfoonknop en nog twee knoppen, mogelijk voor het tonen van een klassement en het maken van screenshots.

De layout van de controller lijkt het meest op die van de PlayStation 4, die ook twee sticks op gelijke hoogte heeft. Bij de Xbox One en Nintendo Switch zijn de linker stick en de d-pad van plaats verwisseld. Het uiterlijk van de controller is met zijn vrij scherp ogende randen en hoeken wel behoorlijk anders dan dat van huidige controllers.

Gamediensten in opkomst

Het patent waarin de controller beschreven staat, stamt van 31 januari en gaat over een notificatiesysteem dat spelers waarschuwt of een game beschikbaar is, een vriend hen uitnodigt en meer. Het is goed denkbaar dat de Google Assistent onderdeel wordt van de gamedienst van Google.

Gamestreaming lijkt de komende jaren een vlucht te gaan nemen. Spelers hebben dan zelf geen dure, krachtige spelcomputer nodig en hoeven ook niet elk spel los te kopen. Voor een vast bedrag per maand krijgen zij toegang tot een bibliotheek games, die worden afgespeeld op de servers van de aanbieder en naar de gebruiker worden gestreamd.

Microsoft, Amazon en Apple

Daar zijn veel krachtige servers voor nodig, en dus springen bedrijven die dat bezitten op de gamemarkt. Van Google was de interesse al bekend en ook Microsoft werkt aan een gamestreamingdienst.

Volgens geruchten zouden ook Amazon en Apple aan een abonnementsdienst voor games werken.

Kijk ook: het Bright Game Journaal

Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal