Netflix-concurrent

Apple-event op 25 maart: dit kan je verwachten

11 maart 2019 22:05

Apple kondigt nieuwe producten en diensten aan. Wat wordt er verwacht?

Bright is aanwezig bij het Apple-event in Californië. Volg Bright op YouTube voor een live nabeschouwing waarin we vragen van kijkers beantwoorden.

Vanavond om 18.00 uur Nederlandse tijd zal Apple vanuit het Steve Jobs Theater in het hoofdkwartier in Cupertino zijn videostrategie uit de doeken doen.

Die lijkt te bestaan uit een centrale video-app waarmee kijkers films en series kunnen bekijken die door Apple zijn ontwikkeld, maar waarmee ze vooral ook abonnementen kunnen afsluiten op andere zenders. 

HBO en Netflix

Apple gaat het aanbod van andere partijen ook bundelen, is de verwachting. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om een om een pakket aan te schaffen met daarin het aanbod van verschillende aanbieders, zoals HBO, Showtime en Starz. Zo’n bundel wordt dan goedkoper dan als je losse abonnementen zou nemen op de drie zenders. 

Het voordeel voor gebruikers is bovendien dat ze de streamingdiensten van verschillende aanbieders in een app hebben, waardoor ze niet voortdurend hoeven te wisselen.

Het aanbod van Netflix zal niet worden opgenomen in het aanbod van Apple. "Wij willen dat mensen onze content via ons eigen platform zien. We hebben ervoor gekozen om niet te integreren in hun service", verklaarde Netflix-topman Reed Hastings deze week.

Eigen content gratis

De meeste aandacht is de afgelopen maanden uitgegaan naar de content die Apple zelf laat ontwikkelen. Die lijkt vooral te zijn bedoeld om interesse te wekken voor de video-app: gebruikers kunnen de Apple-shows gratis bekijken, en worden vervolgens verleid om abonnementen af te sluiten. Op termijn zou Apple dan wel geld kunnen vragen voor zijn eigen series.

Eerder zetten we al eens op een rijtje wat de opvallendste series en films zijn die Apple laat produceren. Denk bijvoorbeeld aan de film On the Rocks, de eerste film sinds Lost in Translation waarbij regisseur Sofia Coppola en acteur Bill Murray weer samenwerken.

Miniatuurvoorbeeld
Luister

Podcast: Apple en Disney gaan Netflix verslaan?

Netflix voor nieuws

Tegelijkertijd met de tv-dienst zal Apple waarschijnlijk ook zijn ‘nieuwsdienst’ aankondigen. Tegen betaling van 10 dollar per maand zou het met die app mogelijk worden om onbeperkt verhalen te lezen uit de tijdschriften van uitgevers als Conde Nast en Hearst.

Daarnaast zou de nieuws-app ook artikelen uit onder meer The Wall Street Journal bevatten,. De belangrijkste andere kranten in de Verenigde Staten, The New York Times en de Washington Post, doen echter niet mee. Zij vinden dat Apple een te groot deel van de omzet inpikt. Het techbedrijf wil 50 procent van de opbrengsten van de ‘Netflix voor nieuws’ zelf houden.

Bundel

Op termijn zou Apple verschillende digitale diensten – zoals zijn betaalde tv-app, Apple Music, de nieuws-app en cloud-opslag – in een bundel kunnen aanbieden. Het bedrijf dat jarenlang kon profiteren van de toenemende vraag naar iPhones maar inmiddels te lijden heeft onder de verzadiging van de smartphonemarkt, wil zich meer gaan richten op het aanbieden van diensten.

Bright is bij het Apple-event

Bright doet vanavond verslag van het Apple-event in Californië. Na afloop van de presentatie hebben we een livestream op YouTube, waarin we het nieuws samenvatten en je vragen kunt stellen. Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze series kan je verwachten op de Apple-videodienst

Eerste indruk: de nieuwe iPads