Database toont of Chinese vrouwen 'klaar voor voortplanting' zijn
Datalek

Database toont of Chinese vrouwen 'klaar voor voortplanting' zijn

12-03-2019 10:41 Laatste update: 16:33

De gegevens van 1,8 miljoen Chinese vrouwen zijn gelekt, ontdekte een Nederlandse beveiligingsexpert. In de database staat onder andere of vrouwen 'voor voortplanting geschikt' zijn.

"We weten niet wie achter deze database zit en wat de intenties waren. Dat is wat ons het meest zorgen baart", zegt Victor Gevers. De Nederlandse cybersecurity-expert stuitte op een database waarmee gegevens van 1,8 miljoen Chinese vrouwen in te zien waren.

Behalve naam, adres, telefoonnummer, huwelijkse staat en onderwijsniveau bevatte de database de kolom 'klaar voor voortplanting'. Hierin kon een 0 (niet klaar) of een 1 (wel klaar) staan.

Overheid of datingsite?

Het is onduidelijk van wie de database is. Op het Chinese sociale netwerk Weibo wordt gesuggereerd dat het te maken heeft met het geboortetekort waar China mee kampt. Anderen zeggen dat het gaat om de database van een datingsite.

De database is inmiddels niet meer toegankelijk. Anderhalve dag nadat Gevers er een tweet over stuurde, is de server offline gehaald.

Gelekte privéberichten

Gevers werkt voor de nonprofit organisatie GDI Foundation uit Den Haag, dat zich inzet voor een veiliger internet. Vorige week deed Gevers nog de ontdekking dat er ruim 300 miljoen privéberichten van een Chinese chatdienst inzichtelijk waren.

Waarom Shenzhen de tech-hoofdstad is