Justitie VS onderzoekt datadeals Facebook
Privacy

Justitie VS onderzoekt datadeals Facebook

14-03-2019 09:05 Laatste update: 09:04

Justitie in de VS doet onderzoek naar Facebook, nadat vorig jaar bleek dat het bedrijf ongevraagd gebruikersdata had gedeeld met veel telefoonmakers.

In het onderzoek hebben de openbare aanklagers zeker twee prominente smartphonemakers gedagvaard, zeggen ingewijden tegen The New York Times. Het gaat om een onderzoek naar de datadeling tussen Facebook en zo'n 150 grote bedrijven waaronder Amazon, Apple, Microsoft en Sony. Vorig jaar bleek dat Facebook die bedrijven inzicht gaf in welke vrienden gebruikers hadden, hun contactinformatie en andere informatie, soms zonder toestemming.

Het ging om informatie van honderden miljoenen gebruikers. De datadeling is ontstaan toen appwinkels nog niet bestonden, en bedrijven als BlackBerry en Samsung nog zelf alle apps op hun toestel maakten. Om een Facebook-app mogelijk te maken, hadden de bedrijven meer toegang nodig tot gegevens van Facebook-gebruikers dan het geval is nu Facebook zijn apps zelf maakt.

'Deals afgebouwd'

Veel van de overeenkomsten zouden de afgelopen twee jaar al zijn afgebouwd. Toen de datadeling vorig jaar aan het licht kwam, verzette Facebook zich tegen het idee dat er misbruik zou zijn gemaakt van de datadeling. Het privacybeleid van Facebook ligt onder een vergrootglas na het Cambridge Analytica-schandaal dat in maart 2018 naar buiten kwam.

Facebook-CEO Mark Zuckerberg beloofde onlangs beterschap: het roer van Facebook zou helemaal omgaan, met als belangrijkste speerpunt voortaan de privacy van de 2,3 miljard gebruikers.

Tips: verander deze instellingen op facebook

Meer tech-video's? Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal