Beeld © MIT
Beeld © MIT
Robotica

Deze robotgrijper tilt 100 keer zijn eigen gewicht op

15 maart 2019 23:57

Deze robotgrijper oogt als een verlepte tulp maar hij kan objecten met bijna elke vorm oppakken en hij tilt voorwerpen tot 100 keer zijn eigen gewicht omhoog.

Miniatuurvoorbeeld
Volg de Bright Update

Nieuw: luister naar het technieuws

De robotgrijper van de Amerikaanse MIT-universiteit gebruikt een op origami geïnspireerd opvouwbaar skelet waarover een luchtdichte rubberhuid zit gespannen. Die rubberhuid wordt vacuüm getrokken zodra de grijper een object moet vastpakken. Door het vacuüm vouwt het origami-skelet zich om het object heen en grijpt deze vast.

De grijper kan maar liefst 100 keer zijn eigen gewicht tillen, maar nog indrukwekkender is dat deze robot voorwerpen met de meest uiteenlopende vormen kan oppakken. Het maakt niet uit of je de grijper een wijnfles aanreikt of een appel, een game-controller, een ei, een schroevendraaier, een drone, een tros druiven of een stuk broccoli. De grijper pakt ze zonder problemen vast.

De robot leent zich dan ook bij uitstek voor fabrieken en geautomatiseerde logistieke warenhuizen. Deze grijper zou bijvoorbeeld je online bestelde boodschappen kunnen inpakken zonder dat hij de appels beurs knijpt. 

Dit soort 'zachte robotica' zijn niet nieuw. De zachte grijpers van de Beihang University en de Universiteit van San Diego kunnen ook allerlei voorwerpen optillen. Maar volgens MIT-onderzoeker Daniela Rus is haar ontwerp 'beter dan alle voorgaande'. De 'hangende tulp' kan objecten vanuit een grote reeks richtingen vastpakken en het origami-skelet is zowel krachtig als flexibel. Volgens Rus is dit de eerste robothand die zo veelzijdig ingezet kan worden.

Miniatuurvoorbeeld
Luister

Waarom Google de strijd aangaat met PlayStation en Xbox