Een oud-uitvinder van Philips zegt een ontwerpfout in dit soort elektrische scheerapparaten te hebben ontdekt Beeld © Philips
Een oud-uitvinder van Philips zegt een ontwerpfout in dit soort elektrische scheerapparaten te hebben ontdekt Beeld © Philips
Nieuws

Uitvinder: 'Scheerapparaten scheren rechts beter dan links door foutje'

14 maart 2019 13:27

Is je linkerwang stoppeliger dan je rechterwang na het scheren? Dat kan kloppen. Volgens de gepensioneerde Philips-uitvinder André Garenfeld komt het door een ontwerpfout in elektrische scheerapparaten. Hij heeft zelf een oplossing bedacht.

Zijn hele werkende leven werkte André Garenfeld (78) als uitvinder aan de scheerapparaten van Philips. Na zijn pensioen viel het hem pas op: ze scheren niet zo goed als zou moeten. "Toen ik aan het schilderen was op het strand in Zuid-Frankrijk merkte ik het. Mijn rechterwang was veel gladder dan de linker", zegt hij tegen Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Henk duikt honderden Gillette-scheermesjes op uit de Noordzee

Andre Garenfeld ontwierp scheerapparaten voor Philips

Volgens Garenfeld is het niet zo gek dat het hem juist in de zon opviel. "Door het warme klimaat ga je transpireren en wordt wrijving van de mesjes met de huid te groot. Een mesje werkt daar beter dan een scheerapparaat, anders krijg je irritaties."

Simpele oplossing

Zijn uitvindersbloed begon te stromen, ook al is hij al jaren met pensioen. "Ik tekende meteen een scheerkop in het zand van twee bij twee meter. Dan zie je meer." Naar eigen zeggen zag hij binnen twee minuten waar het probleem zat. "Alle mesjes draaien rechtsom. Dat zorgt op de rechterwang voor een goed resultaat, maar links dus niet."

Een oplossing is volgens Garenfeld simpel. "Voor een egaal resultaat moeten de draairichting van de mesjes gespiegeld worden. Ze moeten dus tegen elkaar in draaien. De vanggleufjes moeten ook gespiegeld worden." Het duurde drie jaar voor het patent op zijn idee was goedgekeurd.

Voor mannen en vrouwen

Nu wil hij met zijn oude werkgever aan tafel op het hoofdkantoor van Philips. "Als zij het produceren, kunnen we een nog groter deel van de markt aanspreken." Er valt dus wat te verdienen voor Garenfeld. "Maar ik wil vooral mannen helpen. Goed scheren is beter voor de huid. Ook voor de vrouwen die hun benen scheren kan dit een uitkomst zijn."

Philips laat via een woordvoerder weten dat ze André Garenfeld goed kennen en al over zijn idee met hem hebben gepraat. "We zijn blij dat hij ook na zijn pensioen is doorgegaan met uitvinden. Onze ontwerpers vinden het een goed idee, maar wij gaan er op dit moment nog niets mee doen. Het past niet in onze 'road map' voor de komende tijd."