Beeld © Getty
Beeld © Getty
7,5 miljoen klachten

'Facebook-storing was grootste ooit gemeten'

14 maart 2019 14:45

De storing van Facebook, Instagram en WhatsApp van woensdag is de grootse storing ooit gemeten door AlleStoringen.nl.

De eerste meldingen over de grote storing kwamen op woensdag 13 maart om 16:15 binnen bij storingsmeter Allestoringen.nl en zijn internationale versie Downdetector.com. Pas 12 uur na de eerste melding was het einde van de storing in zicht, toen het aantal meldingen fors daalde. Allestoringen en Downdetector meten aan de hand van meldingen en eigen tests de beschikbaarheid van online diensten in 32 landen.

"Gekeken naar het aantal meldingen, is dit de grootste storing die we ooit hebben gemeten sinds de oprichting van Allestoringen in 2012," zegt Tom Sanders, medeoprichter van Allestoringen. "Onze systemen hebben gedurende de storing 7,5 miljoen storingsmeldingen verwerkt."

YouTube, Snapchat en WhatsApp

Op de tweede plaats op de lijst met grootste storingen staat YouTube, met een storing op 17 oktober 2018 waarover 2,7 miljoen meldingen binnenkwamen, twee keer minder dan bij de storing van de Facebook-diensten woensdag. De derde plaats is voor Snapchat, met een storing op 6 november 2016 waarover 1,8 miljoen meldingen binnenkwamen. De top tien wordt afgemaakt met storingen van WhatsApp, Pokémon Go, Fortnite en PlayStation Network, met meldingen aflopend van 1,7 tot 1 miljoen.

"Naarmate de afhankelijkheid van digitale diensten als Facebook, Instagram en YouTube toeneemt, zie we een stijging van het aantal meldingen dat we tijdens storingen ontvangen," zegt Sanders. "De tolerantie voor storingen neemt af en we zien dat mensen steeds meer verwachten dat diensten zonder problemen, 365 dagen per jaar beschikbaar zijn."

Allestoringen is sinds augustus 2018 onderdeel van Ookla, bekend van Speedtest.net.

Miniatuurvoorbeeld
Luister de Bright Podcast

Facebook gooit roer om: eerst zien, dan geloven?

Miniatuurvoorbeeld
Via WhatsApp en Google Assistant

Luister naar de Bright Update en de Bright Podcast

Dit moet er beter aan Instagram: