Beeld © Getty Images
Beeld © Getty Images
Ook WhatsApp-hoofd weg

Rechterhand Mark Zuckerberg stapt op bij Facebook

14 maart 2019 22:16

Facebook raakt opnieuw twee topmensen kwijt. Producthoofd Chris Cox en WhatsApp-baas Chris Daniels verlaten het bedrijf.

Facebook-CEO Mark Zuckerberg meldt het vertrek van Cox en Daniels in een lange memo aan zijn personeel. Cox kwam in 2005 als één van de eerste softwareontwikkelaars bij Facebook en was de laatste jaren als Chief Product Officer eindverantwoordelijke voor de apps van Facebook, Instagram en WhatsApp.

Cox lijkt uit eigen beweging bij Facebook te vertrekken. Wel komt de aankondiging op een opvallend moment, daags nadat Zuckerberg een grote koerswijziging aankondigde, met meer nadruk op privacy.

Samen met operationeel hoofd Sheryl Sandberg werd Cox genoemd als de belangrijkste vertrouweling van Zuckerberg, en zelfs als mogelijk opvolger van mocht de CEO ooit vertrekken. Zuckerberg zegt Cox in zijn memo dankbaar te zijn voor zijn werk. Cox zou al eerder het bijltje erbij neer hebben willen gooien, maar is toch gebleven om het bedrijf te adviseren in tijden van schandalen en crises, schrijft Zuckerberg.

Ook nieuwe topman WhatsApp weg

Naast Cox vertrekt ook Chris Daniels, die nog geen jaar geleden het roer bij WhatsApp overnam. Dat gebeurde nadat WhatsApp-oprichter Jan Koum opstapte, naar verluidt om onenigheid over privacy. Zuckerberg zou WhatsApp en Facebook steeds meer willen samenvoegen, Koum zou daar fel tegen zijn geweest. Het is niet duidelijk waarom Daniels bij Facebook vertrekt, hij wordt opgevolgd door Facebook-apphoofd Will Cathcart.

Vorig jaar vertrokken ook de twee Instagram-oprichters Kevin Systrom en Mike Krieger bij Facebook. Net als bij WhatsApp waren ook die oprichters na de overname van hun bedrijf aangebleven als CEO of topman. Systrom en Krieger zouden echter steeds vaker met Zuckerberg te maken hebben. Die ziet in het groeiende Instagram de toekomst, zeker nadat zijn eigen Facebook door de reeks privacyschandalen een knauw heeft opgelopen en in gebruikersgroei stagneert.

Miniatuurvoorbeeld
Via WhatsApp en Google Assistent

Luister naar de Bright Update en de Bright Podcast

Miniatuurvoorbeeld
Luister de podxast

Facebook gooit roer om: eerst zien, dan geloven?