Beeld © ANP
Beeld © ANP
Nieuws

'Bol.com moet boeken antivaxxers minder zichtbaar maken'

16 maart 2019 09:11

Het kabinet wil dat de website bol.com stopt met het prominent aanbieden van niet-wetenschappelijke boeken die pleiten tégen het vaccineren van kinderen.

De boeken zouden op zijn minst uit de etalage moeten, zegt staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid tegen het AD. Wie op bol.com zoekt op het woord 'vaccinaties', krijgt bovenin de zoekresultaten boeken te zien met titels als 'Leven zonder vaccinaties', 'Vaccinaties doorgeprikt' en 'Wat je niet verteld wordt over vaccinaties'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen prik, geen geld? Politiek is klaar met anti-vaxxers

Blokhuis is daar niet blij mee. "Als je ziet hoeveel we in Nederland doen om het belang van vaccineren - allemaal volstrekt wetenschappelijk onderbouwd - te onderstrepen, dan werkt het nogal contraproductief."

Vaccineren: feiten en fabels

De staatssecretaris stelt ook voor om bij de boeken een melding te plaatsen dat ze niet wetenschappelijk onderbouwd zijn. De boeken staan volgens Blokhuis vol met 'keiharde leugens en klinkklare onzin'.

Alle boeken verkopen

De zoekresultaten bij webshops als bol.com worden automatisch samengesteld. Maar de site zou ze volgens Blokhuis wel kunnen beïnvloeden. Bol.com zegt tegen het AD dat het een bewuste keuze is om álle boeken te verkopen, behalve als dat van de wet niet mag.

De site wil zich ook niet bemoeien met welke boeken worden aangeboden. "We vinden het niet aan ons om te bepalen wat goed en fout is en om te selecteren binnen ons assortiment."