Facebook schrapt 1,5 miljoen video's aanslagen Nieuw-Zeeland
Christchurch

Facebook schrapt 1,5 miljoen video's aanslagen Nieuw-Zeeland

18-03-2019 09:03 Laatste update: 10:28

Facebook heeft in de eerste 24 uur na de aanslagen in Nieuw-Zeeland ruim 1,5 miljoen video's van de terreurdaad verwijderd.

Facebook zegt op Twitter dat 1,2 miljoen van die 1,5 miljoen video's automatisch bij het uploaden is tegengehouden. Facebook gebruikt kunstmatige intelligentie en een systeem met een 'digitale vingerafdruk'. Zo kunnen video's die al eens zijn geüpload sneller worden herkend en al worden tegengehouden tijdens het uploaden.

Zeker na de aanslag op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland bleven videobeelden van de dader uren online staan. Pas later begonnen de video's van Facebook en andere sociale media te verdwijnen. Zo sloot Reddit subfora met aanslagbeelden.

Ook zonder schokkende beelden

Beleidshoofd van Facebook Nieuw-Zeeland, Mia Garlick, zegt dat Facebook ook video's van de aanslag verwijdert waar de gevoelige beelden uit zijn gemonteerd. De schutter zond zijn terroristische daden live uit via Facebook en Twitter.

De Nieuw-Zeelandse autoriteiten riepen op de beelden van de aanslag niet te delen, uit respect voor de familie van de slachtoffers en omdat verspreiding het doel was van de aanslagpleger. Die pleegde twee terroristische aanslagen in moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch en de buitenwijk Linwood, waarbij 50 dodelijke slachtoffers vielen.

De 28-jarige hoofdverdachte Brenton Tarrant is aangeklaagd voor meervoudige moord. Tarrant is zaterdag voorgeleid achter gesloten deuren en zijn proces begint op 5 april. In navolging van de aanslagen gaat Nieuw-Zeeland zijn wapenwetgeving drastisch veranderen.