Veel mensen willen slachtoffers helpen. Beeld © AFP
Veel mensen willen slachtoffers helpen. Beeld © AFP
Nieuws

Oplichters lokken mensen in val die geld willen doneren na aanslag Nieuw-Zeeland

18 maart 2019 14:00

Oplichters spelen in op de goede wil van mensen die slachtoffers willen helpen na de aanslagen op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland. Via nepmails vragen ze mensen geld te doneren voor hulp aan slachtoffers, dat geld gaat alleen niet naar de bank die het initiatief is gestart.

De Nieuw-Zeelandse tak van de bank Westpac slaat alarm over oplichters die via mails om geld vragen voor slachtoffers. Zij doen ten onrechte alsof ze de bank vertegenwoordigen, waarschuwt Westpac op Facebook.

Mensen reageren boos op het bericht. "Walgelijk. Dit tuig probeert geld uit de zak te kloppen bij mensen die op hun kwetsbaarst zijn", concludeert iemand.

Collectieve rouw

De oplichters maken gebruik van de collectieve rouw om het bloedbad, dat aan tientallen mensen het leven heeft gekost. Veel mensen willen iets doen om slachtoffers te helpen. Via de crowdfundingsites als GiveaLittle en LaunchGood zijn miljoenen dollars opgehaald.

Ook overheidsdienst CERT NZ, die zich richt op cyber security, zegt meldingen te hebben gehad over oplichters die misbruik proberen te maken van de tragedie, bijvoorbeeld door middel van phishing. Ook circuleert in de nasleep van de aanval een video die malware bevat, dit bestand wordt online gedeeld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoek naar gebruik livebeelden van bloedbad Nieuw-Zeeland