Moderators van Facebook Beeld © RTL Z
Moderators van Facebook Beeld © RTL Z
Safety Check

Facebook opent veiligheidscheck na schietpartij Utrecht

18 maart 2019 18:29

Na de schietpartij in Utrecht kunnen mensen op Facebook melden dat ze veilig zijn. Het sociale netwerk heeft een zogeheten Safety Check geopend.

Facebook opende vanmiddag de speciale Crisisreactie-pagina over de schietpartij in Utrecht. Het is de eerste keer in Nederland dat dit gebeurt voor een incident in Nederland. Als een ramp gebeurt, kan Facebook besluiten om een speciaal berichtje te sturen naar iedereen die mogelijk in het rampgebied is. Gebruikers kunnen dan op de knop 'ik ben veilig' klikken. Er gaat dan automatisch een melding naar alle vrienden van die gebruikers.

De Facebook Safety Check werd eerder onder meer gebruikt bij bloedbaden in Londen, Manchester, Brussel, Berlijn, Parijs, München, Nice, Turkije en Las Vegas en bij natuurrampen als bosbranden, tyfonen en aardbevingen. 

IkBenVeilig.nl

Het Nederlandse Rode Kruis lanceerde na de schietpartij in Utrecht de rampenwebsite IkBenVeilig.nl. De website is ontwikkeld om in een noodsituatie familie en vrienden in kennis te stellen dat ze zich geen zorgen hoeven te maken. 

In de provincie Utrecht geldt momenteel het hoogste dreigingsniveau voor terroristische aanslagen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdachte schietpartij Utrecht opgepakt, dreigingsniveau omlaag

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

WhatsApp test 'omgekeerd plaatjes zoeken' tegen nepnieuws

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Volg de Bright Podcast en de Bright Update