Disney-overname 21st Century Fox rond: belangrijk voor videodienst
Streaming

Disney-overname 21st Century Fox rond: belangrijk voor videodienst

20-03-2019 12:46 Laatste update: 12:56

De overname van 21st Century Fox door Disney is nu officieel rond en wordt belangrijk voor de nieuwe streamingdienst Disney+.

Disney kondigde eind 2017 aan om concurrent 21st Century Fox over te nemen. Die deal van 71 miljard dollar is een kleine anderhalf jaar later vannacht afgerond, na goedkeuring van mededingingsautoriteiten over de hele wereld.

X-Men en Marvel

Disney bezit nu Twentieth Century Fox en alle andere Fox-studio's, en alle films en film- en tv-rechten van die studio's. Zo is Disney nu bijvoorbeeld ook eigenaar van Fox Sports. Ook heeft Disney nu een meerderheidsbelang van zo'n 60 procent in streamingdienst Hulu.

Disney heeft eerder al gezegd dat het Fox-franchises als Deadpool en X-Men in het universum van de Marvel-films wil betrekken. Hoewel die stripverhalen altijd al van Marvel zijn, had Marvel de rechten van de superhelden verkocht aan Fox, ver voordat Disney in 2009 Marvel overnam.

Deadpool-acteur Ryan Reynolds vierde de overname al in stijl. Spider-Man is overigens nog steeds in handen van Sony Pictures, al heeft dat bedrijf al een samenwerking met Disney waardoor Spider-Man in Avengers-films kan verschijnen.

Disney krijgt 40 procent marktaandeel 

Eerder zei Disney ook al dat het van plan is om de content van Hulu naar een internationaal publiek te brengen. Het is denkbaar dat Hulu in ieder geval internationaal onderdeel gaat uitmaken van Disney+. Die dienst zou eerst in Nederland getest gaan worden, en zou alle Disney-films bevatten, en onder meer nieuwe series rond Pixar en Star Wars.

Iger zei eerder wel te overwegen Hulu en Disney+ gescheiden te houden, zodat Disney+ een familievriendelijk aanbod kan hebben en Hulu ook gewelddadige films en series kan bieden. Het is nog niet bekend of Disney ook bekende Fox-series als The Simpsons zal toevoegen aan de dienst.

"Dit is een buitengewoon en historisch moment voor ons, een moment dat significante langetermijnwaarde creëert voor ons bedrijf en onze aandeelhouders", zegt Disney-CEO Bob Iger in een verklaring.

Duizenden banen verdwijnen

Door de fusie gaan een geschatte 4000 tot 8000 banen verloren, omdat functies van medewerkers dubbelen. De overname geeft Disney een geschat aandeel van 35 tot 40 procent van de gehele filmmarkt.