Plaat in de weg laadt elektrische taxi's draadloos op
Inductie

Plaat in de weg laadt elektrische taxi's draadloos op

22-03-2019 09:07 Laatste update: 09:06

Op taxistandplaatsen in de Noorse hoofdstad Oslo zullen platen in de weg worden geïnstalleerd die ervoor zorgen dat de elektrische voertuigen worden opgeladen.

De oplaadplaten in de weg die via inductie werken, moeten het makkelijker maken om de taxi’s op te laden als ze in een langzaam voortbewegende rij staan, schrijft persbureau Reuters.

Het systeem, waarvoor de taxi’s moeten worden uitgerust met een ontvanger die inductie-opladen mogelijk maakt, wordt geïnstalleerd door het Finse bedrijf Fortum en het Amerikaanse Momentum Dynamics. Het opladen zal gebeuren met maximaal 75 kW.

Vanaf 2023 geen uitstoot meer

Vanaf 2023 mogen taxi’s in de Noorse hoofdstad geen uitstoot meer hebben. Door opladen via inductie aan te bieden, wordt volgens Fortum een van de belangrijkste obstakels daarvoor weggenomen. “Nu kost het taxichauffeurs nog veel tijd om een laadpaal te vinden, de kabel erin te steken en te wachten tot de auto is opgeladen.”

Elders is al de nodige ervaring opgedaan met het laden van elektrische voertuigen via inductieplaten. Zo worden in de Zuid-Koreaanse plaats Gumi sinds 2013 elektrische bussen opgeladen via platen in de weg en ook in Rotterdam was er in 2016 en 2017 een proef met inductieladen.

Hoogste percentage ev's

Noorwegen is het land met het hoogste percentage elektrische voertuigen (ev's) – met dank aan allerhande (belasting)voordelen voor elektrische rijders. Vorig jaar was al bijna een derde van alle verkochte auto’s elektrisch. De Noorse overheid wil dat alle nieuwe auto’s die vanaf 2025 worden verkocht, elektrisch zijn.

Review: elektrische Kia e-Niro

Meer video's over elektrische auto's? Volg Bright op YouTube