Telefoons verboden tijdens Rusland-onderzoek Mueller
Tegen spionage

Telefoons verboden tijdens Rusland-onderzoek Mueller

22-03-2019 12:43 Laatste update: 14:49

Hoe probeert speciaal aanklager Robert Mueller te voorkomen dat er iets uitlekt van zijn onderzoek naar Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016? Onder meer door medewerkers te verbieden hun telefoon mee naar binnen te nemen.

Terwijl de meeste informatie in politiek Washington vroeg of laat uitlekt, zet Mueller alles op alles om de bevindingen van zijn onderzoek binnenskamers te houden. Zelfs de locatie van het kantoor waar de onderzoekers sinds mei 2017 aan de slag zijn, is nooit openbaar gemaakt.

Medewerkers en bezoekers moeten hun mobiele telefoons en andere elektronica achterlaten in een kluisje, schrijft Reuters. Zo probeert Mueller te voorkomen dat mensen in het kantoor hun smartphone gebruiken om gesprekken op te nemen.

Russische hackers

De geheimzinnigheid lijkt te hebben gewerkt. Voor zover er sinds de start van het onderzoek al lekken waren, dan kwam de informatie in alle gevallen van de ‘tegenpartij’: degenen die worden aangeklaagd of hun advocaten.

Zo verschenen er afgelopen najaar bestanden online die Mueller en zijn team hadden gedeeld met de advocaten van aangeklaagde Russische hackers. Ook lekten de vragen uit die Mueller aan president Trump heeft gesteld over zijn kennis van de Russische inmenging in de verkiezingen.

‘Heksenjacht’

Er is de speciaal aanklager veel aan gelegen om bewijzen niet vroegtijdig te laten uitlekken. Mueller heeft al verscheidene directe medewerkers van president Donald Trump aangeklaagd en veroordeeld gekregen.

De meest in het oog springende veroordelingen betreffen Trumps oud-advocaat Michael Cohen en zijn campagnechef Paul Manafort. Trump heeft het onderzoek van Mueller herhaaldelijk een ‘heksenjacht’ genoemd.