Grote groei video's kijken op smartphones
Mediagebruik

Grote groei video's kijken op smartphones

22-03-2019 14:51 Laatste update: 18:18

De gemiddelde Amerikaan kijkt 11 minuten per dag video op zijn smartphone. Met name mensen onder de 50 jaar brengen veel tijd op hun smartphone door. Ouderen kijken nog altijd veel televisie.

Dat valt op te maken uit onderzoek van Nielsen naar het mediagebruik van Amerikanen. In het derde kwartaal van 2018 bestond het media-dieet van Amerikanen tussen de 18 en 34 jaar voor 34 procent uit smartphonegebruik. Daarmee was het kleine scherm voor deze leeftijdsgroep aanmerkelijk populairder dan de tv die nog maar 22 procent van de mediatijd voor zijn rekening neemt.

Oudere Amerikanen zijn eveneens meer met hun smartphones bezig, maar bij hen is de groei van mobiel internetgebruik minder indrukwekkend dan bij de jongeren. De gemiddelde Amerikaan zit nu dagelijks iets meer dan tweeënhalf uur op zijn smartphone. Daarvan gaat 35 minuten op aan sociale netwerken, terwijl video kijken goed is voor 11 minuten.

Uit een eerder onderzoek van Sandvine bleek dat YouTube goed is voor 37 procent van het mobiele dataverkeer. Ter vergelijking: Facebook is goed voor 8 procent.

Tv-kijken

Gemiddeld brengen Amerikanen nog altijd 4 uur en 13 minuten voor de tv door. Een jaar eerder was dat nog 12 minuten langer. Het verschil wordt gedeeltelijk goedgemaakt doordat Amerikanen nu op andere apparaten, zoals hun smartphones en tablets, naar video kijken.

De Amerikaanse ontwikkelingen stemmen in overeen met de trends in Nederland. Ook hier is tv-kijken de afgelopen jaren minder populair geworden. Vooral jongeren zijn aanmerkelijk minder gaan kijken, terwijl 50-plussers juist meer tijd voor de tv doorbrengen.

Nederlanders tussen de 20 en 34 jaar kijken minder dan twee uur tv per dag, terwijl 65-plussers bijna vijf uur voor de buis hangen. In de VS kijken 65-plussers bijna zeven uur televisie per dag.

Kijk ook: de nieuwe Samsung Galaxy S10+

Meer gadgetreviews? Volg Bright op YouTube