Rechter adviseert verbod op sommige iPhones in VS
Patentinbreuk

Rechter adviseert verbod op sommige iPhones in VS

26-03-2019 19:27 Laatste update: 27-03-2019 07:40

Omdat Apple inbreuk maakt op een patent van Qualcomm zouden sommige iPhones niet meer naar de VS verscheept mogen worden.

Dat adviseert een Amerikaanse handelsrechter in een zaak die bij de Amerikaanse toezichthouder International Trade Commission (ITC) is aangespannen. De ITC, die het recht heeft om de import te verbieden van producten die inbreuk maken op Amerikaanse octrooien, moet het advies nog beoordelen. De definitieve beslissing van de ITC wordt in de zomer verwacht.

De inbreuk waarnaar de handelsrechter nu heeft gekeken, heeft betrekking op een energiebesparende toepassing. iPhones die zijn uitgerust met chips van een andere fabrikant zouden die functie ook hebben en om die reden in de ban moeten.

Apple en Qualcomm zijn in een strijd over patenten verwikkeld. Qualcomm beschuldigt Apple ervan zijn technologie te gebruiken voor iPhones, zonder daar genoeg voor te betalen. De chipfabrikant zegt nog miljarden dollars tegoed te hebben van Apple. Apple vindt juist dat de chipgigant misbruik maakt van zijn dominante positie op de markt door hoge royalty's te vragen.

Apple wint tweede zaak

In een tweede zaak over patenten trok Apple wel aan het langste eind. Het bedrijf wist daarmee een importban te voorkomen. In deze zaak ging het ook om een verkoopverbod van iPhones met een Intel-chip.

Apple liet in een reactie op de uitspraak in de tweede zaak weten dat ze verheugd zijn dat de ITC de meest recente aanspraken op het patent door Qualcomm ongegrond heeft verklaard. "Dat is een belangrijke stap voor Amerikaanse bedrijven dat ze eerlijk kunnen concurreren in de markt. Qualcomm gebruikt deze zaken als afleiding van waar het echt om gaat, de monopolistische activiteiten van het bedrijf."

In de eerstgenoemde zaak heeft Apple geen reactie gegeven.

Kijk ook: de nieuwe videodienst Apple TV+

Meer tech-video's? Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal