Twitter waarschuwt voor 'grap' die leidt tot blokkeren account
Trap er niet in

Twitter waarschuwt voor 'grap' die leidt tot blokkeren account

27-03-2019 12:41 Laatste update: 12:40

Twitter waarschuwt voor een grap waarbij gebruikers op zoek naar een geheime instelling per ongeluk hun eigen account blokkeren.

De grap werkt simpel, legt Twitter uit. Gebruikers vertellen elkaar dat er een nieuw kleurenschema op Twitter ontgrendeld kan worden als de geboortedatum op het gebruikersprofiel naar 2007 wordt veranderd. Die nieuwe kleuren zijn er niet: in werkelijkheid blokkeren gebruikers hun eigen account zo, omdat Twitter dan denkt dat zij onder de 13 jaar zijn.

Sinds de privacywet AVG in Europa van kracht is, hanteert Twitter een zeer strikt beleid. Accounts van gebruikers onder de 13 jaar mogen alleen met nadrukkelijke toestemming van de ouders worden aangemaakt. Twitter maakte de eerste maanden zelfs geen uitzondering voor gebruikers die inmiddels al meerderjarig zijn, maar hun account jaren geleden als bijvoorbeeld 12-jarige hadden aangemaakt.

Twitter verwijst gebruikers die al in de grap zijn getrapt naar de e-mail die zij hebben ontvangen na het wijzigen van hun geboortedatum. Daar staat een stappenplan in om de wijziging terug te draaien. Daarvoor moet een kopie van het identiteitsbewijs naar Twitter worden opgestuurd, zodat het bedrijf kan controleren of de gebruikers inderdaad boven de 13 jaar is.

Dat kan enkele dagen duren, al was de wachttijd na het ingaan van de Europese privacywet vorig jaar veel langer. Het is niet duidelijk hoeveel mensen in de grap getrapt zijn, en hun eigen account tijdelijk onbruikbaar hebben gemaakt.

Europese privacywet AVG kort samengevat: