Britse overheid: Huawei-apparatuur nog niet veilig genoeg
Maar geen verbod

Britse overheid: Huawei-apparatuur nog niet veilig genoeg

28-03-2019 12:09 Laatste update: 12:09

De Britse overheid heeft 'significante veiligheidsproblemen' aantroffen in een doorlichting van netwerkapparatuur van Huawei.

Volgens de Britten zitten er "onderliggende gebreken" in de software en veiligheidsprocessen van Huawei, die misbruikt kunnen worden door overheden of hackers. Dat meldt Reuters. De Britten spreken van "significante veiligheidsproblemen" maar roepen niet op tot het verbannen van netwerkapparatuur van Huawei. "Het National Cyber Security Centre gelooft niet dat de gebreken het resultaat zijn van inmenging van de staat".

Wel heeft Huawei volgens de onderzoekers gezorgd voor "significant toegenomen risico's voor Britse telecomproviders". Het rapport wordt gesteund door de Britse inlichtingsdienst GCHQ. Er is "geen wezenlijke vooruitgang" geboekt sinds de laatste keer dat de veiligheid van de Huawei door de Britten werd doorgelicht. Dat gebeurde in juli 2018, toen er volgens de Britten ook al sprake was van tekortkomingen en gebreken.

Huawei neemt resultaten hoog op

Huawei zegt de zorgen van de Britten 'zeer serieus' te nemen. De problemen die Britten aanstippen zijn volgens Huawei 'vitale voor de transformatie van onze software-mogelijkheden'. Huawei beloofde vorig jaar al om een kleine 2 miljard euro te investeren in de verbetering van de problemen die toen werden aangetroffen.

Hoewel Huawei 's werelds grootste leverancier van netwerkapparatuur is, ligt het Chinese bedrijf de afgelopen tijd onder een vergrootglas. De VS wil niet samenwerken met Huawei, uit vrees dat de Chinese overheid toegang krijgt tot gevoelige communicatie en data. Onder meer Australië en Nieuw-Zeeland hebben de apparatuur van Huawei ook in de ban gedaan.

Nederland

Ook in de EU groeit de voorzichtigheid, mede onder druk van de VS. Desalniettemin zou KPN in Nederland voor zijn nieuwe 5G-netwerk wel in zee willen gaan met Huawei.

Premier Mark Rutte zei onlangs dat de EU zich 'zelfbewust' moet opstellen in de relatie met China, en niet naïef moet zijn. "5G maakt mogelijk gebruik van Chinese techniek of uit andere delen van de wereld. Dat is zeer sensitief, want iedereen gaat nadenken: ja, als ik die spullen koop, kunnen anderen dan misschien mee gaan luisteren met telefoongesprekken", aldus Rutte.