Tim Cook van Apple. Beeld © Getty
Tim Cook van Apple. Beeld © Getty
Strijd om miljarden

Apple-ceo Tim Cook gaat getuigen in Qualcomm-zaak

29 maart 2019 09:47

De ceo’s van Apple en Qualcomm, Tim Cook en Steven Mollenkopf, zullen getuigen tijdens een rechtszaak tussen de twee bedrijven volgende maand in San Diego.

Dat de twee bestuursvoorzitters van Apple en Qualcomm naar de rechtbank in San Diego komen, laat zien hoeveel er op het spel staat voor de twee bedrijven. Apple en Qualcomm zijn sinds eind 2017 verwikkeld in een juridische strijd die bij verschillende rechters in verschillende landen wordt uitgevochten.

Qualcomm meent dat Apple Qualcomm-technologie gebruikt zonder daarvoor voldoende af te dragen. Omgekeerd beschuldigt Apple de chipontwerper ervan zijn dominante marktpositie te misbruiken om te hoge vergoedingen te vragen.

Succesjes voor Qualcomm

Qualcomm heeft de afgelopen maand enkele succesjes geboekt. Zo adviseerde een Amerikaanse handelsrechter deze week nog in een zaak bij de Amerikaanse toezichthouder International Trade Commission (ITC) om de import van enkele iPhones naar de VS te verbieden.

Eerder deze maand besloot een jury in een zaak die eveneens in San Diego diende, dat Apple inbreuk heeft gemaakt op zeker drie Qualcomm-technologieën. Voor dat patentinbreuk moet Apple een vergoeding van 31,6 miljoen betalen.

Miljarden

In de rechtszaak die vanaf 15 april in San Diego dient, eist Qualcomm miljarden van Apple vanwege gemiste omzet.

Behalve Tim Cook zullen mogelijk ook andere hooggeplaatste Apple-medewerkers in de zaak getuigen. Volgens Bloomberg gaat het daarbij onder meer om het voormalige hoofd hardware Bob Mansfield, coo Jeff Williams en hoofd marketing Phil Schiller. Ook topmensen van Aziatische toeleveranciers (zoals Foxconn) en concurrerende smartphoneproducenten zoals Samsung zullen mogelijk worden opgeroepen om te getuigen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Apple moet chipmaker Qualcomm betalen in patentkwestie

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rechter adviseert verbod op sommige iPhones in VS

Miniatuurvoorbeeld
Bright Update

Luister de Bright Podcast