Tesla’s bewaren video’s en informatie van bestuurders
Privacy

Tesla’s bewaren video’s en informatie van bestuurders

30-03-2019 16:55 Laatste update: 17:04

Hackers kunnen toegang krijgen tot allerhande niet versleutelde, persoonlijke gegevens die de bestuurders van een Tesla met hun auto hebben gedeeld.

Het gaat daarbij onder meer om informatie over mobiele telefoons en tablets die gepaird zijn met de auto, om adressenbestanden afkomstig van de bestuurders en passagiers, afspraken en navigatielocaties, schrijft CNBC.

Inzittenden van een Tesla kunnen zo ongemerkt veel meer informatie over zichzelf blootgeven dan ze zich vermoedelijk realiseren. Hackers met voldoende kennis van zaken kunnen bijvoorbeeld ook de door de Tesla gemaakte videobeelden buitmaken.

Video van crash

Twee security-onderzoekers die een Tesla kochten die bij een botsing betrokken was geweest, slaagden erin om de beelden van de crash te bemachtigen. Ook vonden ze videomateriaal van een eerder incident waarbij de auto was betrokken, meldt CNBC.

Het betreffende voertuig stond op naam van een bedrijf uit de omgeving van Boston en werd door verscheidene medewerkers gebruikt. Op basis van onder meer de gps-gegevens afkomstig van het voertuig konden de onderzoekers zien waar en wanneer het ongeval had plaatsgevonden.

Met behulp van de in de auto opgeslagen telefoongegevens konden de onderzoekers zien wie er op het moment van het ongeluk in de auto zat. Daarnaast konden de security-onderzoekers zien dat de bestuurder van het voertuig kort voor het ongeluk was gebeld.

Reset

In een reactie op het nieuws dat Tesla’s een schat aan informatie over hun gebruikers herbergen, zegt een woordvoerder dat de autofabrikant probeert om de ‘juiste balans’ te vinden tussen de 'technische vereisten van de auto' en de privacy van bestuurders.

De woordvoerder wijst erop dat klanten persoonsgegevens kunnen verwijderen door een ‘reset’ uit te voeren.