NLZiet wil aanbod uitbreiden met meer zenders
Streamingdienst

NLZiet wil aanbod uitbreiden met meer zenders

04-04-2019 15:49 Laatste update: 15:48

Streamingdienst NLZiet wil zijn aanbod uitbreiden met meer zenders. Het aanbod bestaat nu uit zenders en programma's van de NPO, RTL en SBS.

NLZiet is in gesprek met andere tv-aanbieders om meer zenders toe te voegen aan de dienst, zegt NLZiet-directeur Niels Baas tegen Tweakers. Baas wil nog niet zeggen om welke zenders het precies gaat, maar wil in elk geval zenders uit het basispakket van lineaire tv aan zijn streamingdienst toevoegen. "Ongeveer 75 procent van de dingen die mensen lineair op tv kijken, zit al in NLZiet, maar er zijn nog niches die je niet kunt vinden in onze dienst. Die zouden we graag toevoegen."

NLZiet is opgezet als coöperatie van NPO, RTL en SBS. Andere bedrijven kunnen zich in ruil voor een deel van de opbrengst van NLZiet bij de dienst aansluiten.

Steeds meer klanten zonder vaste aansluiting

NLZiet wil vooral klanten trekken die geen vaste tv-aansluiting meer hebben. Volgens onderzoek van NLZiet heeft 36 procent van de NLZiet-kijkers momenteel geen traditionele tv-aansluiting meer. Begin 2017 stond dat aandeel nog op 21 procent. Vooral de doelgroep van 26 tot 35 jaar is het aandeel hoog: 51 procent van die NLZiet-klanten heeft geen vaste tv-aansluiting meer. Elke maand stijgt het aantal NLZiet-klanten zonder aansluiting, volgens Baas.

NLZiet kost 7,95 euro per maand. De dienst is een bundeling van terugkijkdiensten NPO Start Plus, RTL XL en SBS KIJK. Sinds 2017 kan er daarnaast ook in HD naar de lineaire tv-zenders van de drie deelnemers worden gekeken, zowel via de browser, mobiele apps en apps voor smart tv's en settopboxen zoals de Apple TV. NLZiet biedt nu in totaal 21 zenders.

Het standaardpakket van tv-aanbieder's Ziggo en KPN bestaat uit ruim 70 zenders. Prominente zenders die NLZiet nu nog niet aanbiedt zijn onder meer Discovery Channel, National Geographic, MTV, Xite, 24Kitchen, Eurosport en Comedy Central. Ook bieden de traditionele aanbieders buitenlandse omroepen zoals het Belgische Eén en Canvas en meerdere BBC-zenders.