Beeld © Bloomberg
Beeld © Bloomberg
Meer controle

Windows 10 installeert grote updates niet meer automatisch

4 april 2019 20:26

Gebruikers krijgen meer controle over Windows 10. Grote updates worden niet langer automatisch geïnstalleerd.

Eén van de grote ergernissen van Windows-gebruikers zijn de automatische updates. Vooral bij grote updates kan dat een vervelende verrassing zijn: een pc schakelt dan niet uit, maar begint aan het langdurige updateproces. Soms start een update zelfs terwijl gebruikers bezig zijn, in het slechtste geval met verloren bestanden tot gevolg. Vanaf de volgende grote Windows-update is dat verleden tijd, meldt Microsoft.

De update die in mei voor Windows 10 verschijnt laat gebruikers kiezen om op dezelfde Windows-versie te blijven. Zij krijgen dan wel de maandelijkse beveiligingsupdates, maar grotere updates met nieuwe functies kunnen handmatig worden gestart. Grote functie-updates zijn voortaan onder een eigen kopje te vinden. De bestaande knop 'controleer op updates' haalt voortaan alleen nog de maandelijkse veiligheidsupdates binnen.

Updates tijdelijk uitstellen

Zelfs die beveiligingsupdates kunnen tijdelijk worden uitgesteld, tot 35 dagen. Ook verbetert Windows 10 zijn functie die detecteert en voorspelt op welke uren gebruikers wel en niet actief zijn. Updates worden dan geïnstalleerd op momenten waarop de gebruiker daar het minste last van heeft. Er is één uitzondering: wanneer gebruikers grote updates zo lang tegenhouden dat hun Windows 10-versie niet meer wordt ondersteund, zal Windows die update alsnog automatisch installeren.

Naast nieuwe controlefuncties voor updates heeft de volgende Windows-update nog een aantal kleine toevoegingen. Zo krijgt Windows een vernieuwd licht thema en worden spraakassistent Cortana en de zoekfunctie van Windows van elkaar losgekoppeld. Wie straks meer controle over de Windows 10-

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Microsoft waarschuwt Windows 7-gebruikers voor naderend einde

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Windows 10 kan problematische update nu zelf terugdraaien