Schermtijd jonge kinderen flink gestegen: 'Tot wel drie uur per dag'
Overprikkeld

Schermtijd jonge kinderen flink gestegen: 'Tot wel drie uur per dag'

05-04-2019 13:00 Laatste update: 06-04-2019 08:10

Jonge kinderen zitten iedere dag gemiddeld een uur en drie kwartier op een tablet, telefoon of voor een televisie. De zogenaamde schermtijd van kinderen tussen de 0 en 6 jaar oud is daarmee met een kwartier toegenomen in de laatste zeven jaar.

Hogeschool Windesheim heeft in opdracht van het Netwerk Mediawijsheid het schermgebruik van kinderen onderzocht. En daar komen een aantal opvallende bevindingen uit. Vooral onder kinderen van jonger dan één jaar is de schermtijd exponentieel gestegen.

Omhoog geschoten

Het aantal kinderen dat op eigen houtje met een telefoon of laptop op hun kamer zit, is ook omhoog geschoten. Het gebruik van tablets door de jongsten is tussen 2012 en 2018 zelfs van 0 naar 8 procent gestegen.

Aantal minuten dat kinderen van 0 tot 6 jaar in 2012 en 2018 aan media hebben besteed

Volgens opvoedexpert Krista Okma is het gangbare advies voor jonge kinderen maximaal een uur schermtijd per dag. Dat is met een uur en drie kwartier dus nu bijna het dubbele. "Sommige andere onderzoeken spreken zelfs over drie uur schermtijd per dag. Dat geloof ik best. Ouders houden soms niet goed genoeg bij hoe vaak de kinderen achter een scherm zitten en het is vaker meer dan minder."

Overprikkeling

Kinderfysiotherapeute en psychomotorisch remedial teacher Hanneke Poot - Van der Windt vertelt dat het kinderbrein tot zeven jaar rijpt. "Dan worden er verbindingen aangelegd in het kinderbrein. Een iPad geeft veel te veel prikkels, en door die overprikkeling ontstaan er blokkades in de hersenen."

Felicia's kinderen kijken zes uur per dag naar een scherm

Volgens Poot - Van der Windt denken mensen vaak dat kinderen lekker ontspannen achter zo'n tablet zitten, "maar eigenlijk raken ze juist overprikkeld." Ouders zetten hun kinderen wel steeds vaker voor een scherm als ze even iets moeten doen. Je moet nog koken of de was opvouwen, dan is het niet altijd handig als een kind ook nog aandacht opeist.

Duidelijke grenzen

"Begrijpelijk", zegt Okma. Ouders laten soms hun kind nog een filmpje kijken als ze naar bed gaan. “Dat is gewoon niet goed.”

Het is volgens haar belangrijk dat ouders de tijd goed in de gaten houden. "Bijvoorbeeld door het zetten van een timer of kookwekker." Ze adviseert ouders om duidelijke grenzen te stellen. "Kinderen krijgen dan gelijk een belangrijke les: jij bent de baas over het scherm, niet het spel."

Redenen waarom ouders hun kind achter een scherm zetten.

Media moeten volgens Okma niet het enige zijn waar kinderen actief mee bezig zijn. "Voor jonge kinderen is het belangrijk dat ze dingen leren en ontdekken in het 'echte leven': hoe dingen voelen, ruiken en bewegen, contact met anderen, sporten, buiten spelen en voldoende slapen." Je leert volgens haar meer in de buitenwereld dan van een scherm.

Probleemoplossend vermogen

Ook is het goed dat kinderen zich vervelen. "Zo leren ze dat het een tijdelijk gevoel is, dat verdwijnt zodra je weer op iets nieuws komt. Het doet een beroep op hun probleemoplossend vermogen en creativiteit", vertelt Okma.

Volgens haar kan de stijgende trend zich doorzetten. "We vinden het steeds normaler om met media bezig te zijn, ouders en kinderen zijn meer mediaminded. Maar het blijft koffiedik kijken."