Het stikt van de bacteriën in het ISS
Ziektes in space

Het stikt van de bacteriën in het ISS

08-04-2019 07:51 Laatste update: 07:54

Onderzoekers van NASA zeggen dat het Internationale Ruimtestation (ISS) vergeven is van bacteriën, vergelijkbaar met kantoren, ziekenhuizen en sportscholen.

Gedurende 14 maanden namen astronauten oppervlaktemonsters van ramen, toiletten, tafels, slaap- en eetruimtes. De gevonden bacteriën zijn kenmerkend voor menselijke aanwezigheid in gesloten ruimtes. 

De bacteriën blijken in de afgesloten ruimte van het ISS goed te gedijen. De studie is de eerste in zijn soort en voor NASA van belang om veiligheidsmaatregelen te nemen voor toekomstige langdurige ruimtereizen. 

Hoewel het niet bekend is of deze bacteriën een risico vormen voor de gezondheid van astronauten, is op aarde wel gebleken dat een aantal van de gevonden bacteriën een impact heeft op de gezondheid van mensen. Volgens NASA verandert het immuunsysteem van astronauten gedurende ruimtevluchten. Bovendien is de medische hulp tijdens ruimtevluchten beperkt.

NASA is van plan om meer onderzoek te gaan doen. Naast kennis over de bacteriën voor ruimtereizen verwachten de onderzoekers dat onder andere chipfabrikanten, farmaceutische en medische bedrijven die afgesloten 'cleanrooms' gebruiken veel baat kunnen hebben bij deze onderzoeken.