Elektrische auto's krijgen 1000 km bereik door deze accu
Goedkoper en sterker

Elektrische auto's krijgen 1000 km bereik door deze accu

08-04-2019 11:52 Laatste update: 12:40

Het Zwitserse Innolith zegt een accu ontwikkeld te hebben die een elektrische auto duizend kilometer bereik moet geven met minder gewicht en lagere kosten per kilometer.

Al jaren horen we verhalen over nieuwe accu's die ons leven veel makkelijker gaan maken. Veel van die technieken zijn in een lab wel aan de praat te krijgen, maar in ons dagelijks leven met temperatuurverschillen of ruig gebruik nog niet. Of ze zijn niet goedkoop genoeg te produceren. Het Zwitserse Innolith houdt ons nu weer een dikke worst voor met zijn nieuwe Energy Battery

De eigenschappen van de nieuwe accu zijn opmerkelijk. Een accu in een Tesla Model 3 levert 250 Wh-vermogen per kilo batterij en Tesla verwacht daar 330 Wh van te kunnen maken. De nieuwe Zwitserse accu heeft een vermogen van 1000 Wh per kilo: drie keer zoveel vermogen bij hetzelfde gewicht. Of drie keer minder gewicht voor hetzelfde vermogen. Een Tesla Model 3 zou opeens duizend kilometer bereik kunnen krijgen. 

Lange levensduur, minder brandgevaar

Innolith claimt dat het een proefaccu 50.000 keer heeft geladen in een half uur en heeft ontladen in een half uur van volledig vol naar volledig leeg. Dat zou betekenen dat de accu een veel langere levensduur heeft dan de rest van de auto. 

Het Zwitserse bedrijf gebruikt ook nog eens niet-organische zoutachtige materialen in plaats van de brandbare elektrolyten in reguliere accu's. Minder kans op vuur dus en geen risico op chemische reacties die de accu instabiel zouden kunnen maken. 

De accu wordt nu al ingezet als een soort gigantische powerbank door PJM Grid in de Verenigde Staten. Als er geen onverwachte problemen komen, zou de technologie in drie jaar beschikbaar moeten zijn in nieuwe auto's. 

Kijk ook: deze auto rijdt op waterstof

De batterijen van de toekomst:

Volg Bright ook op YouTube