Windows 10 waarschuwt niet meer bij verwijderen usb-sticks
Veilig verwijderen

Windows 10 waarschuwt niet meer bij verwijderen usb-sticks

08-04-2019 09:55 Laatste update: 12:43

Microsoft heeft het beleid voor het verwijderen van externe opslag, zoals usb-sticks, aangepast in Windows 10. Je kunt nu zonder risico op gegevensverlies externe usb-opslagmedia uit computers trekken.

Als je een usb-stick of een externe harde schijf uit een usb-poort van een Windows-computer trekt, dan vraagt Windows je tot nu toe de procedure voor 'Hardware veilig verwijderen' te doorlopen om dataverlies te voorkomen.

Na de nieuwe Windows 1809-update heeft Microsoft de instellingen standaard zo gewijzigd dat je externe opslag aangesloten via een usb-poort gewoon zonder melding veilig uit de computer kan trekken. 

Voorheen stond de instelling voor het verwijderen van externe media op 'Betere prestaties' waarbij een schrijfcache ingeschakeld stond. Dat vereiste het gebruik van de 'Hardware veilig verwijderen'-procedure, omdat er een kans bestond dat er gegevens verloren konden gaan als een schijf zomaar uit de pc werd getrokken. 

Die instelling staat voortaan op 'Snel verwijderen' die de schrijfcache uitschakelt, zodat je zonder gegevensverlies schijven kan verwijderen. Dat kan wel ten koste gaan van de systeemprestaties, zegt Microsoft. Als je dat merkt, kan je de instellingen weer terugzetten naar ''Betere prestaties'.