Chinese vrouw bij Trump-resort kon verborgen camera's detecteren

President Trump naast president Xi Jinping

Malware-spionage

Chinese vrouw bij Trump-resort kon verborgen camera's detecteren

09-04-2019 13:27 Laatste update: 13:27

De Chinese vrouw die eind maart werd gearresteerd bij het buitenverblijf van Trump, had apparatuur bij zich waarmee ze verborgen camera's kon detecteren.

Dat heeft de openbaar aanklager bekendgemaakt tijdens een zitting over de voorwaarden voor een mogelijke borgtocht voor de vrouw, meldt The New York Times.

Eerder was al duidelijk dat de 32-jarige Yujing Zhang beschikte over een usb-stick met malware, vier mobiele telefoons, een laptop, een externe harde schijf en twee Chinese paspoorten. Analyse van de door de Secret Service geconfisqueerde usb-stick leidde ertoe dat er meteen malware werd geïnstalleerd op de computer van de 'expert' die de usb-stick moest onderzoeken.

Zwembad

Bij doorzoeking van Zhangs hotelkamer troffen agenten nog een extra telefoon, negen usb-sticks, vijf sim-kaarten, verscheidene bankpasjes en 8.000 dollar in contanten aan. Volgens de Amerikaanse Justitie is de kans groot dat Zhang op de vlucht zal slaan als ze wordt vrijgelaten, omdat “ze tegen iedereen liegt”.

Zhang gebruikte bij haar bezoek aan Donald Trumps vakantieresort Mar-a-Lago in Florida een valse naam. Ook over de reden van haar bezoek legde ze tegenstrijdige verklaringen af. Aanvankelijk vertelde ze agenten van de Secret Service dat ze gebruik wilde maken van het zwembad. Daarna verklaarde ze dat ze voor een niet-bestaand evenement kwam.

Bankrekening

De Amerikaanse federale recherche FBI doet al enige tijd onderzoek naar een Chinese operatie die specifiek gericht zou zijn op Mar-a-Lago. Naar eigen zeggen had Zhang bij haar bezoek aan het buitenverblijf van de Amerikaanse president vier mobiele telefoons bij zich omdat ze bang was om de toestellen achter te laten op haar hotelkamer waar wel 8.000 dollar lag. Tegenover de rechtbank verklaarde de Chinese dat ze ongeveer 5.000 dollar op haar bankrekening heeft staan.

Volgens haar advocaat had Zhang eerder 20.000 dollar overgemaakt naar de Amerikaan Charles Lee die zou hebben beloofd dat hij haar in contact kon brengen met de familie-Trump. Zhangs raadsman meent dat zijn cliënt niets fout heeft gedaan. “Ze heeft alleen een andere naam gebruikt om naar het zwembad te kunnen.”