Chinese tech in de ban?

Waarom Huawei onder vuur ligt

9 april 2019 23:32

Spionage, intriges en de arrestatie van een topvrouw. Het klinkt als een spannende serie, maar het gaat om de situatie rond Huawei. Waarom ligt het Chinese bedrijf onder vuur? En welke gevolgen gaat dit hebben? Bright legt het uit.

Moeten Nederlandse telecomaanbieders Huawei links laten liggen bij de aanleg van 5G-netwerken? Als het aan Donald Trump en de AIVD ligt wel.

De Amerikaanse autoriteiten beschuldigen Huawei al enige tijd van betrokkenheid bij Chinese spionage, maar echt hard bewijs daarvoor hebben ze nooit met de buitenwereld gedeeld. De Verenigde Staten hebben al wel het gebruik van Huawei-technologie bij de Amerikaanse overheid verboden. Ook arresteerde Canada op verzoek van de VS de Huawei-topvrouw Meng Wanzhou op verdenking van het schenden van de Amerikaanse handelsboycot van Iran.

Wat moet Nederland doen? De Amerikaanse lijn volgen en Huawei in de ban doen? Of een eigen plan trekken en het aan de telecomproviders zelf overlaten om de apparatuur van Huawei al dan niet te gebruiken? 

Bekijk de video 

Miniatuurvoorbeeld
Luister ook:

Podcast: Huawei in de ban, hoe zit dat?