'Facebook videofunctie Watch wordt door piraten misbruikt'
Illegale filmmarathons

'Facebook videofunctie Watch wordt door piraten misbruikt'

10-04-2019 08:49 Laatste update: 08:55

Facebook Watch, de groepsvideofunctie van het sociale netwerk, wordt door online piraten misbruikt voor illegale filmmarathons.

Dat ontdekte Business Insider. Facebook startte vorig jaar met Watch, een functie waarbij gebruikers gezamenlijk naar een video op Facebook kijken en ondertussen chatten of opmerkingen achterlaten. De functie blijkt echter ook gebruikt te worden om gezamenlijk illegale films en series te kijken.

Piraten zetten kanalen op met namen als 'Super Film Club Watch Party' en 'Watch Party Cinema', waarop doorlopend illegaal films en series wordt uitgezonden. De kanalen hebben honderden tot soms tienduizenden kijkers en doen volgens Business Insider geen enkele moeite om hun illegale praktijken te verhullen.

Facebook haalt groepen offline

Sommige groepen sturen hun groepen kijkers zelfs een bericht als er een nieuwe film of serie gestreamd gaat worden. De kanalen tonen alles van films als 'Her' en 'Mean Girls' tot herhalingen van de programma's van Gordon Ramsay.

Nadat Business Insider de praktijken bij Facebook aankaartte, haalde het sociale netwerk enkele van de illegale streamingkanalen offline. Een woordvoerder van Facebook onderstreept dat het niet is toegestaan om illegaal videomateriaal te streamen via Facebook Watch.

Ook zegt het bedrijf dat het verschillende maatregelen heeft om piraterij op Facebook tegen te gaan, inclusief op Facebook Watch. Het is niet duidelijk of Facebook de videostreams van Watch automatisch in de gaten houdt, of dat dergelijke kanalen op een andere manier gevonden moeten worden.

Kijk ook: we zijn bewust verslaafd gemaakt aan Facebook

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's