Uber-chauffeurs protesteren tegen een verlaging van de vergoeding die zij krijgen. Beeld © EPA
Uber-chauffeurs protesteren tegen een verlaging van de vergoeding die zij krijgen. Beeld © EPA
Nieuws

'Uber bij beursgang 100 miljard dollar waard'

10 april 2019 09:57

Taxi-app Uber wil bij de beursgang die het nastreeft voor 10 miljard dollar aan aandelen uitgeven. De totale waarde van de onderneming zou uitkomen op tussen de 90 en 100 miljard dollar (88,8 miljard euro).

Dat schrijft persbureau Reuters op basis van ingewijden. Uber zou komende donderdag nadere details over de beursplannen bekendmaken en het zou begin mei naar Wall Street willen.

De beursgang van Uber zou, uitgaande van een marktwaarde van 90 tot 100 miljard dollar, één van de grootste beursgangen ooit worden en de grootste sinds die van het Chinese Alibaba in 2014.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Taxi-app Lyft is eerste in hele rij aan nieuwkomers op de beurs

Afgetroefd door Lyft

Aanvankelijk mikte Uber op een beurswaarde van zo'n 120 miljard dollar, maar dat wordt dus wat minder. Uber steekt een eerste teen in het water, aldus beurscommentator Durk Veenstra. Hij denkt dat de belangstelling voor de beursgang ongetwijfeld groot zal zijn.

Uber werd met de beursgang afgetroefd door concurrent Lyft. Deze is een stuk kleiner en is alleen in Noord-Amerika actief. Lyft ging op 29 maart naar de beurs. De introductiekoers was geprikt op 72 dollar, dat was op het hoogste punt van verhoogde bandbreedte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uber koopt Arabische concurrent Careem voor 3,1 miljard dollar

Koersval Lyft ongunstig

Op de eerste beursdag steeg de koers, maar op de tweede beursdag zakte de koers al onder de introductiekoers. Inmiddels staat de koers ruim 6 procent onder de introductiekoers.

Veenstra vindt het een teken aan de wand dat heel veel van dit soort bedrijven die veel verlies maken nog naar de beurs willen nog net voor het beurssentiment misschien gaat keren. Hij wijst daarbij op de waarschuwing van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat de wereldwijde economische groei meer daalt dan eerder verwacht en dat de groei mogelijk mondiaal zou moeten worden gestimuleerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uber groeit minder hard terwijl taxidienst onderweg is naar beurs

Uber lijdt nog verlies

Uber is in meer dan 70 landen actief, waaronder in Nederland. Naast een taxi-app verhuurt Uber ook fietsen en scooters, doet het in het vervoer van vracht en het bezorgen van maaltijden. Daarnaast steekt Uber geld in zelfrijdende auto's.

Vorig jaar behaalde Uber een omzet van 11,3 miljard dollar, maar daarop werd nog wel een onderliggend verlies geleden van 1,8 miljard dollar.