Computergestuurd kant wint designprijs
Kantklossen 2.0

Computergestuurd kant wint designprijs

11-04-2019 07:44 Laatste update: 07:43

Een project voor computergestuurd kantklossen heeft een prestigieuze designprijs gewonnen.

De winnaar van de jaarlijkse designprijs Lexus Design Award is deze week bekendgemaakt. Sinds 2013 deelt het luxe automerk deze prijs uit aan ontwerpers en makers wiens werk vormgeeft aan een betere toekomst. Uit 1548 inzendingen uit 65 landen koos de jury voor de Amerikaanse Lisa Marks met 'Algorithmic lace'.

Marks maakte 3D-customized textiel waarmee je alle mogelijke vormen kunt maken. Voor deze prijs maakte ze er een voorgevormde bh voor vrouwen die borstkanker overwonnen hebben van. Maar je kunt er dus ook een kanten slipje van maken, of een subtiel maar sterk exoskelet.  

“Lisa Marks maakt gebruik van een uiterst verfijnde 16e-eeuwse weeftechniek voor complexe kantpatronen. Deze combineert ze met geavanceerde driedimensionale modellering", aldus de jury. Kortom: computergestuurd kantklossen.

De Oled lamp Iris met het uiterlijk van een zeepbel is een eerdere winnaar van de award. Ook het eetbare waterflesje Ooho! dat plastic wegwerpflesjes overbodig maakt won in ooit de prijs.  

Het winnende design is te zien op de Lexus-stand van de Milan Design Week, de Salone del Mobile, de toonaangevende designbeurs waar ook het nieuwste Nederlandse ontwerp wordt gepresenteerd.