Politievlogger lekt weer privégegevens van burgers in video's

Politieagent Jan-Willem Schut.

Jan-Willem

Politievlogger lekt weer privégegevens van burgers in video's

11-04-2019 12:55 Laatste update: 13:23

Agent en populaire 'Politievlogger' Jan-Willem Schut blijkt zelfs na het instellen van richtlijnen nog steeds privégegevens van burgers te lekken in zijn video's.

Dat concludeert het nieuwe KRO-NCRV-programma Pointer. Het datajournalistieke programma analyseerde alle video's die de populaire agent Jan-Willem Schut sinds mei 2018 online zette. De politievlogger heeft inmiddels bijna 200.000 volgers op YouTube, waar hij elke zondag een video over zijn werkzaamheden plaatst.

In 2017 toonde het programma De Monitor al aan dat agent Jan-Willem in zijn video's persoonlijke gegevens blootgeeft die te herleiden zijn naar de identiteit van mensen, of hun werk- of woonadres. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zei later dat de politie inderdaad in de fout was gegaan. De politie stelde in mei 2018 richtlijnen op voor agenten die hun werk via sociale media delen.

Politie: 'Fouten niet uit te sluiten'

Toch ging de Politievlogger sinds het ingaan van die richtlijnen in vijftien video's over de schreef. Pointer telt 22 incidenten in die video's, bijvoorbeeld het niet vervormen van een stem van een persoon of het filmen van bijzonder model auto in combinatie met kenmerken van de inzittenden.

De politie zegt tegen het onderzoeksprogramma "rekening te houden met de privacy van burgers". Ook worden de video's van de Politievlogger gecontroleerd. "Door een vast team bij de Landelijke Eenheid worden zijn video’s beoordeeld en langs de richtlijnen gelegd", stelt de politie. "Helaas zijn fouten nooit 100 procent uit te sluiten", vervolgt de verklaring, die niet dieper ingaat op de onderzoeksresultaten van Pointer.

De Nederlandse privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens stelt dat de privacyregels ook gelden voor de politie. Nederlanders die vinden dat de politie hun privacy geschonden heeft, kunnen een klacht indienen bij de waakhond.