© Apple

Grote Apple-fabrikanten gebruiken 100 procent schone energie
Milieu

Grote Apple-fabrikanten gebruiken 100 procent schone energie

11-04-2019 16:21 Laatste update: 22:02

Grote Apple-fabrikanten en toeleveranciers als Foxconn, TSMC en Corning beloven voortaan 100 procent schone energie te gebruiken.

Apple begon in 2015 met een programma om zijn toeleveranciers en fabrikanten zo ver te krijgen over te stappen op schone energie. Het bedrijf was daar zelf al een aantal jaar mee bezig, maar 74 procent van Apple's ecologische voetafdruk wordt gezet door partners die iPhones in elkaar zetten of chips fabriceren.

Inmiddels doen er 44 bedrijven mee aan dat programma, meldt Apple. Nieuw op de lijst zijn onder meer drie van de grootste producenten waar Apple mee samenwerkt: Foxconn, fabrikant van de iPhone en iPad, TSMC, die de chips voor de telefoons en tablets maakt en Corning, die in het glas van iPhones en andere Apple-producten voorziet. Ook fabrikanten als Pegatron, Quanta Computer en Winstron doen mee. Zij hebben de fabrieken waar Apple zijn Mac-computers en Apple Watch laat fabriceren.

Apple in 10 jaar tijd van slechtste naar beste

Apple heeft zijn 'carbon footprint' in 2018 voor het derde jaar op rij verlaagd, vooral omdat steeds meer fabrikanten deelnemen aan het programma. Het bedrijf gebruikt ook al een aantal jaar robots die oude iPhones uit elkaar halen om bruikbare materialen te recyclen. Ook is de nieuwe MacBook Air volledig gemaakt van hergebruikt aluminium. Ook draait het nieuwe Apple-hoofdkwartier op 100 procent hernieuwbare energie.

Dat was in 2006 nog wel anders: toen scoorde Apple nog erg slecht op een Greenpeace-ranglijst van vervuilende bedrijven. In 2017 was dat bijgedraaid en scoorde Apple samen met het Nederlandse Fairphone het beste op de Greenpeace-ranglijst van elektronica- en techbedrijven.

Review: de nieuwe MacBook Air

Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal