Mark Zuckerberg met zijn vrouw Priscilla Chan. Beeld © Getty Images
Mark Zuckerberg met zijn vrouw Priscilla Chan. Beeld © Getty Images
Facebook

Beveiliging Mark Zuckerberg kostte vorig jaar 20 miljoen dollar

13 april 2019 16:06

De beveiliging van Facebook-ceo Mark Zuckerberg en zijn gezin kostte vorig jaar 20 miljoen dollar. De kosten zijn flink gestegen nu Facebook vaker onder vuur ligt.

De beveiligingskosten bestaan uit 10 miljoen bestemd voor de persoonlijke beveiliging van de Facebook-ceo en nog eens een vergelijkbaar bedrag aan ‘extra kosten’ voor onder meer de bescherming van Zuckerbergs gezin, schrijft Business Insider. Volgens de site is er sprake van een verdubbeling van de beveiligingskosten in vergelijking met 2016.

De bedragen die Facebook uitgeeft aan de beveiliging van Zuckerberg zijn aanmerkelijk hoger dan de kosten die andere techbedrijven maken. Amazon gaf vorig jaar 1,6 miljoen dollar uit aan de bescherming van ceo Jeff Bezos, terwijl Uber 2 miljoen dollar kwijt was aan de beveiliging van ceo Dara Khosrowshahi.

Schandalen

De hoge beveiligingsuitgaven van Facebook vallen niet los te zien van alle schandalen waarin het bedrijf verzeild is geraakt. Facebook was afgelopen jaar veel negatief in het nieuws, onder meer door het Cambridge Analytica-schandaal en de verspreiding van nepnieuws.

Volgens het bedrijf wordt ‘negatief sentiment’ vaak geprojecteerd op Zuckerberg, die functioneert als zichtbaar uithangbord van het sociale netwerk. Ook boze Facebook-gebruikers reageren hun frustratie vaak af op Zuckerberg.

BOLO

Facebook heeft een lijst van personen die mogelijk een bedreiging vormen voor het bedrijf, de zogeheten ‘be on lookout’-lijst (BOLO). Het overzicht bevat de naam, foto, de reden waarom iemand op de lijst is geplaatst en informatie over waar degene zich globaal bevindt.

Als de dreiging in de ogen van Facebook serieus genoeg is, probeert het bedrijf te achterhalen waar de bedreiger zich bevindt, onthulde CNBC eerder dit jaar. Daarbij maakt Facebook gebruik van het feit dat veel van de bedreigers gebruikmaken van Facebook-apps en daarmee hun verblijfsplaats doorgeven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Facebook gebruikt info uit eigen apps tegen bedreigers