5G

Deze koeien testen 5G al

15 april 2019 11:45

De grootschalige uitrol van de snelle 5G-netwerken laat nog op zich wachten, maar Britse koeien zijn al begonnen met het testen van 5G.

Cisco, fabrikant van netwerkproducten, test op het Britse platteland het gebruik van 5G bij koeien. De koeien zijn onder meer uitgerust met slimme halsbanden die via een 5G-netwerk verbonden zijn met een melkmachine.

Als de koe klaar is om gemolken te worden, dan loopt ze door hekken die automatisch open gaan. De melkmachinerobot herkent de koe en kan dan ook heel nauwkeurig de zuignappen aan de spenen van de uiers van de koe bevestigen om haar te melken, terwijl de koe ondertussen als beloning te eten krijgt.

Gezondheidsdata

Op een andere locatie in Zuidwest Engeland op het Agricultural Engineering Precision Innovation Centre (Agri-EPI Centre) vinden een reeks 5G-tests plaats. Daar zijn 50 van de 180 koeien in een kudde uitgerust met een slimme 5G-halsband. Die seint steeds gezondheidsdata van een tracker aan de oren van de koeien door naar de verzorgers. Zij kunnen bovendien zien waar iedere koe zich in de stal bevindt.

"We testen de mogelijkheid van 5G om sensordata veel sneller te versturen, zonder dat dit via een pc op de boerderij en langzame verbindingen loopt, zegt Duncan Forbes, Agri-EPI Centre's projectleider.

Op het platteland, waar afstanden groot zijn en het te duur is om een bekabelde infrastructuur voor breedband internet aan te leggen, zou 5G volgens Forbes snel internet voor boerderijen kunnen bieden. Ook zouden afgelegen gemeenschappen beter verbonden kunnen worden.

Naast het doorseinen van gezondheidsdata van de koeien test het Agri-EPI Centre allerlei toepassingen van technologie, waaronder borstels die automatisch gaan ronddraaien als een koe er tegenaan schurkt, een slim voedingssysteem dat automatisch voer aanvoert en gordijnen die zich openen of sluiten, afhankelijk van het weer.

5 dingen die je moet weten over 5G:

Meer tech-video's? Volg Bright op YouTube