'Sociale media moeten like-functie uitzetten voor pubers'
Privacy

'Sociale media moeten like-functie uitzetten voor pubers'

15-04-2019 15:06 Laatste update: 15:08

De Britse datawaakhond stelt een gedragscode voor waardoor Britse kinderen geen berichten meer zouden mogen liken op Facebook en Instagram.

Volgens het Information Commissioner's Office (ICO) verleiden sociale media jongeren om langer online te blijven met 'likes', schrijft The Guardian. Daarom zouden Facebook en andere sociale media de like-functie voor kinderen onder de 18 jaar moeten uitschakelen, stelt ICO voor.

Als het aan ICO ligt, beperken sociale media daarnaast de hoeveelheid data die ze verzamelen van jonge gebruikers. Zo zouden platformen jonge gebruikers standaard de hoogste privacy-instellingen moeten geven. Ook zouden kinderen geen gerichte advertenties mogen ontvangen, tenzij er een goede reden is om daarvan af te wijken.

Boete

Om te voorkomen dat kinderen zich ouder voordoen, moeten sociale media een betrouwbare leeftijdsverificatiemethode invoeren. Slagen ze daar niet in, dan moeten ze alle gebruikers als potentiële kinderen behandelen, met alle bijbehorende bescherming van dien, vindt ICO.

Bedrijven die zich niet aan de de regels houden, zouden een boete van maximaal 4 procent van hun wereldwijde omzet tegemoet kunnen zien.

De gedragscode is nog niet definitief. Tot eind mei kunnen belanghebbenden nog hun mening geven. Het is de bedoeling dat de regels volgend jaar van kracht worden.

Schadelijke content

De gedragscode is niet de enige maatregel die de Britse overheid neemt om kinderen te beschermen tegen de gevaren van sociale media. Eerder deze maand kwam de Britse regering al met het voorstel om directieleden van sociale media persoonlijk verantwoordelijk te houden als schadelijke content via hun platform wordt verspreid.

Begin dit jaar deed de vader van Molly Russell, een tiener die in 2017 zelfmoord pleegde, een emotionele oproep aan sociale media om meer te doen tegen schadelijke inhoud op hun platforms. De ouders van Molly zijn ervan overtuigd dat afbeeldingen van zelfverminking op Instagram een rol hebben gespeeld bij haar dood.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's