© ESK8

Petitie: sta elektrische stepjes op de openbare weg toe
?➕?

Petitie: sta elektrische stepjes op de openbare weg toe

16-04-2019 15:17 Laatste update: 17-04-2019 06:30

Een nieuwe petitie roept de Nederlandse politiek op om kleine elektrische voertuigen, zoals steppen, skateboards en hoverboards, goed te keuren voor de openbare weg.

Op dit moment is het niet toegestaan om met een elektrische voertuig de openbare weg op te gaan als dit voertuig geen RDW-keuring heeft doorstaan en een verzekerdplaatje heeft. In de praktijk blijkt dat het vrijwel onmogelijk is om als consument een elektrische eenwieler of hoverboard door de bureaucratische molen te laten gaan. Alleen de echte doorzetters slagen hierin.

E-bikes mogen wel

Elektrische fietsen zijn uitgezonderd, omdat deze door de wet niet worden gezien als elektrisch aangedreven voertuigen. Dit is omdat er sprake is van trapondersteuning: de elektrisch motor helpt alleen als de fietser zelf blijft trappen.

De online community ESK8.nl, voor liefhebbers van allerlei kleine elektrische voertuigen, wil verandering in de wet krijgen door middel van de petitie Legaliseer personal light electric vehicles. De (web)winkel FatDaddy heeft zich ook aangesloten bij het initiatief.

Kijk ook: legaal e-skaten is bijna onmogelijk

In andere landen mag het wel

De ergernis van de initiators richt zich vooral op de terughoudendheid in Nederland terwijl de voertuigen in veel andere landen wel toegestaan zijn. "Qua persoonlijke mobiliteit loopt Nederland ver achter in Europa. In België gebruikt zelfs vicepremier Alexander De Croo een Boosted Board," aldus de petitie.

Ze willen dan ook een 'wet- en regelgeving die vergelijkbaar is met België, Frankrijk, Zweden, Noorwegen, Denemarken en (binnenkort) Duitsland'. In die landen is het namelijk wel toegestaan om met een klein elektrische voertuig de weg op te gaan. Wel geldt er vaak een begrenzing van maximaal 25 kilometer per uur.

500 handtekeningen in 3 dagen

In drie dagen tijd is de petitie door meer dan 500 mensen ondertekend. Inschrijven kan tot 12 juli, waarna de handtekeningen aan de Tweede Kamer worden aangeboden.

Kijk ook: deze Chinese elektrische step is helaas illegaal

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's