Nooit smartphone gehad, toch jurylid bij Apple-rechtszaak
Strijd met Qualcomm

Nooit smartphone gehad, toch jurylid bij Apple-rechtszaak

16-04-2019 13:50 Laatste update: 20:32

Een vrouw die nooit een smartphone heeft gehad, is een van de negen juryleden die uitspraak moeten doen in de miljardenrechtszaak tussen Apple en Qualcomm.

Behalve de vrouw die nooit een smartphone had, zit er in de jury ook een piloot, een voormalige honkbalspeler die nu luchtverkeersleider is en een gepensioneerde psycholoog, meldt Bloomberg. Alle mogelijke juryleden met een ingenieursopleiding werden buiten de jury gehouden, meldt CNet. De enige uitzondering is een metroloog die voorheen voor het ministerie van Defensie werkte.

Er zitten zes mannen en drie vrouwen in de jury voor de rechtszaak die de komende vijf weken plaatsvindt in San Diego. De jury is relatief jong: slechts twee juryleden zijn gepensioneerd.

Miljarden

Met de jurysamenstelling op maandag begon een nieuw hoofdstuk in de strijd tussen Apple en Qualcomm. Qualcomm meent dat Apple Qualcomm-technologie gebruikt zonder daarvoor voldoende af te dragen. Omgekeerd beschuldigt Apple de chipontwerper ervan zijn dominante marktpositie te misbruiken om te hoge vergoedingen te vragen.

Hoewel Apple en Qualcomm vaker de degens hebben gekruist de afgelopen tijd, heeft er nog nooit zoveel op het spel gestaan als bij deze zaak in San Diego. Er staan miljarden op het spel. Ook kan een voor Qualcomm negatieve uitspraak vergaande gevolgen hebben voor het bedrijfsmodel van de chipfabrikant.

Dubbel betaald

Apple verwijt Qualcomm dat het jarenlang dubbel heeft betaald: voor de processors én voor het gebruik van de door Qualcomm gepatenteerde technologie. Omdat die royaltyvergoedingen volgens Apple onterecht waren, wil het bedrijf 9 miljard dollar van Qualcomm. Vanwege mededingingswetgeving kan dat bedrag nog eens worden verdrievoudigd. Omgekeerd eist Qualcomm miljarden van Apple vanwege gemiste omzet.