© Facebook

'Facebook werkt aan eigen assistent met stembediening'
Alexa-concurrent

'Facebook werkt aan eigen assistent met stembediening'

17-04-2019 18:44 Laatste update: 18:47

Facebook wil de concurrentie aangaan met Amazon Alexa, Google Assistent en Siri van Apple. Het bedrijf werkt aan zijn eigen stemassistent.

Facebook is begin vorig jaar al begonnen met de ontwikkeling van een eigen stemassistent, maar heeft het werk daaraan tot nu toe stilgehouden. Het digitale hulpje wordt gemaakt door dezelfde divisie die ook aan de vr-bril Oculus werkt, meldt CNBC op gezag van twee voormalige Facebook-medewerkers die recent bij het bedrijf zijn vertrokken.

Het is nog onduidelijk waarvoor Facebook de slimme assistent wil gebruiken. Het bedrijf zou de stemassistent kunnen inzetten voor de Oculus-headset maar ook voor slimme speakers.

Vorig jaar bracht Facebook twee slimme speakers met scherm op de markt die zijn uitgerust met Amazon Alexa. Het team dat de stemassistent voor Facebook ontwikkelt, heeft al contact gehad met verscheidene toeleveranciers voor slimme speakers.

Amazon marktleider

De markt voor slimme speakers wordt nu gedomineerd door Amazon en Google. Amazon verkocht in het laatste kwartaal van vorig jaar 13,7 miljoen Echo-apparaten (goed voor een marktaandeel van 35,5 procent), terwijl Google goed was voor 11,5 miljoen verkochte exemplaren (30 procent marktaandeel).

Assistent voor Messenger

Het is niet voor het eerst dat Facebook experimenteert met een slimme assistent. In 2015 bracht het bedrijf in de Verenigde Staten al M uit: een virtuele assistent voor Facebook Messenger. Vorig jaar draaide Facebook wegens gebrek aan succes M de nek om.